Vilkas lokakuu Haminan—Kotkan satamassa — Toimitusjohtaja Kimmo Naskin mukaan satamassa eletään supervuotta

Sekä vienti että tuonti kasvoivat kaksi viikkoa kestäneestä ylityökiellosta huolimatta.

Linda Varoma

Kaasuputkien laivaus kasvatti Haminan—Kotkan sataman vientiä myös lokakuussa.

Lokakuu oli vilkas Haminan—Kotkan satamassa. Toimitusjohtaja Kimmo Naski kertoo, että liikenne kasvoi edellisvuodesta ATK:n ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta huolimatta.

Naski arvioi, että tulos olisi ollut vielä parempi ilman kaksi viikkoa kestänyttä mielenilmausta.

— Ylityökielto aiheutti muun muassa operatiivisia ongelmia ja viivästyksiä satamassa, Naski toteaa.

Tämä on ollut supervuosi satamassa. Olemme liikenteessä ennätystuloksessa. — Kimmo Naski

Yhteensä lokakuussa käsiteltiin 1 426 584 tonnia tavaraa. Tammi-—lokakuun kokonaissaldoksi on kertynyt 13 568 204 tonnia, joka on noin puolitoista miljoonaa tonnia eli 12,8 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

— Tämä on ollut supervuosi satamassa. Olemme liikenteessä ennätystuloksessa. Erityisesti minua ilahduttavat tulevat suuret hankkeet, jotka tuovat satamaan liikennettä vuosiksi eteenpäin, Naski sanoo.

Tuonti on ollut vuoden kasvussa

Vientiliikenne kasvoi kasvoi lokakuussa 6,6 prosenttia. Eniten nousivat muun tavaran, kappaletavaran ja kuivabulkin kuljetukset. Muun tavaran 346 prosentin nousu selittyy kaasuputkien laivauksilla.

Viennissä laskussa olivat sahatavara ja sellu. Metsätuotteista parhaiten veti paperi, jonka vienti kasvoi 2,6 prosenttia.

Tuonti on ollut koko vuoden varsin huomattavassa kasvussa. Tammi—lokakuussa tuontikuljetukset lisääntyivät 29,5 prosenttia.

Tuonnin veturi on ollut raakapuu, jota laivattiin Haminan—Kotkan satamassa melkein tuplasti enemmän kuin vuosi sitten. Myös muut tuonnin ryhmät kasvoivat reilusti. Ainoastaan nestebulkissa oli laskua.

Laivojen määrä lisääntyi

Kauttakulkuliikenne eli transito on kymmenen kuukauden jälkeen 15,7 prosentin kasvussa. Lisäys kauttakulussa tulee ennen kaikkea viennistä Haminan—Kotkan sataman kautta.

Kotimaanliikenne oli lähes viime vuoden tasolla. Konttiliikenne oli lievässä laskussa, mutta laivoja satamassa kävi reilut 10 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Naski odottaa sataman liikenteen pysyvän vahvana vuoden loppuun asti.

Juha Rika

Uusimmat uutiset