Opettajille ei saa antaa lahjakortteja — Kotkassa opettajat saavat oppilailtaan lähinnä kortteja, kynttilöitä ja pipareita

Kotkalaisten koulujen rehtorit eivät ole antaneet vanhemmille erikseen ohjeita siitä, minkälaisia lahjoja opettajalle voi antaa, mutta laki kieltää lahjakorttien ja rahan antamisen opettajalle.

Katri Ikävalko

Oppilaat antavat opettajilleen usein itse tekemiään kortteja.
Oppilaat antavat opettajilleen usein itse tekemiään kortteja.

Koulujen henkilökunnan muistaminen esimerkiksi joululomalle lähdettäessä on vanha tapa, mutta siinäkin voidaan mennä laittomuuksiin.

Länsiväylä kertoo, että Espoossa lasten vanhemmat ovat saaneet kaupungilta ohjeet, joissa kielletään yhdessä kerättyjen lahjakorttien antaminen opettajalle. Kielto perustuu lakiin, jonka perusteella virkamies ei saa ottaa ulkopuoliselta taholta vastaan rahaa ja lahjakortti on verrattavissa käteiseen.

Myös Kotkassa kaupungin viranhaltijat ja työntekijät saavat vastaanottaa yksityisiltä henkilöiltä tai yrityksiltä ainoastaan vähäarvoisia mainos- tai muita lahjoja.

— Käteisen rahan tai lahjakortin vastaanottaminen virkatoimesta on kiellettyä, kertoo Kotkan opetustoimenjohtaja Juha Henriksson.

Omatekoisia kortteja ja makeisia

Aittakorven koulun rehtori Pekka Posti toteaa, että asia voi ehkä olla ongelma pääkaupunkiseudulla, mutta Kotkassa joulunviettoon on lähdetty maltillisin muistamisin.

— Omenoita ei ole enää pitkään aikaan ilmestynyt opettajan pöydälle, mutta lapset tuovat omatekoisia kortteja ja makeisia, pieniä kynttilöitä tai joulukukkia ja olen itse joskus saanut oppilaalta Rapalan vieheen, koska hän tiesi minun pitävän kalastamisesta.

Posti kertoo, ettei oppilaiden vanhemmille ole annettu ohjeita asian suhteen.

— Huoltajat ovat pysyneet hyvin sopivalla linjalla ilman ohjeistustakin. Ja ketään ei katsota kieroon, vaikka hän ei opettajalle lahjaa tai korttia toisikaan. Se on ihan vapaaehtoista.

Tuuli Truhponen

Joskus opettajat saavat oppilailtaan joulukukkia.

Ei mitään Iittalaa tai Arabiaa

Pihkoon koulun rehtori Merja Tiitinen kertoo, että oppilaiden opettajilleen tuomat lahjat ovat hänen johtamassaan koulussa olleet pienimuotoisia muistamisia.

— Oppilaat ovat tuoneet opettajille suklaata, mukeja, kukkia ja kynttilöitä. Joukossa ei ole ollut Iittalaa tai Arabiaa. Opettajillemme ei myöskään ole tuotu lahjakortteja tai viinapulloja, toteaa rehtori.

Ohjeistusta vanhemmille ei ole lahjojen osalta annettu.

— Ehkä kaksi kolmasosa oppilaista tuo opettajalleen jotakin ja yksi kolmasosa ei. Joskus vanhemmat keräävät yhdessä jotakin, kun sama opettaja on ollut heidän lapsillaan kolme vuotta.

Ulla-Maija von Hertzen

Oppilaan lahja opettajalle voi olla itse leivotut piparkakut.

Kaikki oppilaat eivät tuo lahjoja

Rauhalan koulun rehtori Veli-Matti Hurskainen kertoo hänkin, ettei oppilaiden vanhemmille ole annettu ohjeita siitä, mikä on sopiva lahja opettajalle.

— Luokissa on varmasti puhuttu asiasta. Meillä ei ole ollut ongelmia asian kanssa. Kaikki oppilaat eivät tuo lahjoja eivätkä kaikki oppilaat voi lahjoja tuodakaan, jos perheen sosioekonominen tausta ei sitä salli.

Hurskainen toteaa, että itse tehty kortti on paras lahja opettajalle.

— Se on sopiva lahja. Jotkut tuovat opettajalle myös itse leipomiaan joulupipareita.

Rehtorista pääkaupunkiseudun lahjakorttiongelmat kuulostavat kaukaisilta.

— Liian suurelle summalle tehdystä lahjakortista voi tullakin ongelmia.

Luetuimmat