Kommentti: Britannia ei pääse eroon EU:sta

Kommentti: Britannia ei pääse eroon EU:sta

Britanniassa torstaista EU-äänestystä seuraa kuukausien krapula. Punnan kurssin sukellus ja puheet Skotlannin itsenäisyydestä ovat vasta alkua.

Britannian mahdollisen EU-eron kaikkia vaikutuksia on mahdoton ennustaa. Vain se on varmaa, että kivutonta siitä ei tule.

Kansanäänestys on vain neuvoa antava. Britannian ei ole pakko erota unionista, vaikka vajaat 52 prosenttia kansasta niin äänestikin.

Toteutti parlamentti EU-eron tai ei, edessä on joka tapauksessa hallituskriisi. Kansanäänestyksen vuoksi pääministeri David Cameron ilmoitti eroavansa syksyyn mennessä.

Kansanäänestyksen jälkeen Yhdistynyt kuningaskunta on jakaantunut, sillä eri puolilla maata äänestettiin täysin eri tavoin. Esimerkiksi Skotlannissa, Pohjois-Irlannissa ja Lontoossa äänestettiin vahvasti EU-jäsenyyden puolesta. Jos Britannia todella irtaantuu EU:sta, Skotlanti kaavailee itsenäisyyttä ja Pohjois-Irlanti haaveilee liittymisestä Irlantiin.

Lisäksi, jos perjantaiaamuna sosiaalisessa mediassa liikkuneet kyselyt pitävät paikkansa, maa on jakautunut ikäryhmittäin. Kyselyjen mukaan eläkeläiset äänestivät Britannian ulos EU:sta, kun nuoret ikäluokat olisivat halunneet jäädä EU:hun.

Tässä vaiheessa on mahdoton sanoa seuraako EU-erosta ennustettu talouskaaos, josta taloustieteilijät ovat varoittaneet. Voi olla, että käytännössä monikaan asia ei muutu, vaikka Britannia eroaisi EU:sta. Maan on kuitenkin sovittava taloussuhteista EU:n kanssa. Edes EU:sta eroava Britannia ei pääse EU:sta eroon.

On mahdollista, että Britanniasta tulee Norjan kaltainen valtio, joka kuuluu Euroopan talousalueeseen, mutta ei EU:hun. Käytännössä Britannia joutuisi sopimaan EU:n kanssa lähes kaikesta, vaikka se ei kuuluisikaan unioniin.

EU:n turvallisuusyhteistyölle Britannian lähtö olisi kova kolaus. Kansanäänestyksen suurin voittaja löytyykin Kremlistä. Brexit heikentää huomattavasti EU:ta ja sitä potentiaalista turvaa, mitä Suomi EU:lta saa. Jos Britannia jättää EU:n, Suomen turvallisuuspoliittinen tilanne heikkenee ja lähentymistä Naton kanssa on harkittava entistä vakavammin.

Äänestystulos johtaa EU-erovaatimuksiin myös muualla Euroopassa. Luonnollisesti EU-eroa vaativat aktivoituivat myös Suomessa. Britannian mahdollisesta erosta voi olla siinä mielessä Suomelle hyötyäkin: Nyt voimme seurata sivusta, millaisia vaikutuksia EU-erolla mahdollisesti olisi. EU-krapulaisia brittejä kannattaa katsoa tarkkaan.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän uutistoimiston esimies.

Juho Maijala