Karaokelaulamisen turvallisuus puhututtaa Suomessa – Kymenlaakson ravintoloista tullut vain yksittäisiä koronatartuntoja

Karaoke on riskialtista myös selvin päin, toteaa johtajaylilääkäri Kymsotesta. Kotkalaisyrittäjät ovat tehneet erilaisia ratkaisuja karaoken pitämisen suhteen. Nihkeästä suhtautumisesta huolimatta se on toisille tärkeää.

Katja Juurikko

Karaokelaulaminen on suurta suomalaista kansanhuvia. Korona-aikana sitäkään ei suositella.
Karaokelaulaminen on suurta suomalaista kansanhuvia. Korona-aikana sitäkään ei suositella.

Karaokebaarien ja ravintoloiden sekä koronan välinen yhteys puhututtaa Suomessa. Ylen uutisoinnista ilmenee, että esimerkiksi Pirkanmaalla iso osa uusista tartunnoista on tullut baareista ja ravintoloista.

Kymsoten tartuntatautijäljityksen perusteella ei vaikuta siltä, että tilanne olisi samanlainen Kymenlaaksossa. Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että yli 20 prosenttia alueen tartunnoista on saatu kotiväeltä ja muulta lähipiiriltä. Myös ulkomailla käymiseen tai ulkomailta Suomeen tuloon liittyneitä tartuntoja on viimeisen kahden viikon aikana ollut yli 20 prosenttia. Kymenlaakson tartunnoista joka viidennessä tartunnan lähde jää selvittämättä.

– Ravintolaan liitettyjä tartuntoja ei ole ollut kuin yksittäisinä tapauksina, Mäntymaa sanoo.

Yleinen suositus on pysyä kotona

Mäntymaa kuitenkin muistuttaa, että leviämisriski on aina tilanteessa, jossa kohdataan muita kuin omaan perheeseen kuuluvia ihmisiä. Syödessä ja juodessa ei voi pitää maskia, joten turvaväli täytyy pitää ja pysyä hyvin pienessä porukassa, johtajaylilääkäri ohjaa.

– Ravintolassa riskitekijä on alkoholi. Humalassa arvostelukyky katoaa, turvavälit unohtuvat, maskia ei ole, puhe muuttuu kovaääniseksi ja pisaroita lentää. Karaoke on riskialtista myös selvin päin, kun pisaroita ja aerosolia leviää laulaessa.

– Turvallisinta ravintolassa on siis noutoruoka tai syöminen pienellä oman lähipiirin porukalla ja kohtuullisin ruokajuomin. Koronan leviämisvaiheessa kuitenkin yleinen suositus on jättää väliin kaikki kotipiirin ja välttämättömyyksien ulkopuolinen toiminta.

Monille karaokeen pääsy on tärkeää

Ravintoloiden toimintaa ohjaa aluehallintovirasto. Kymenlaaksossa on käytössä monia koronantorjuntaan liittyviä rajoituksia ja varotoimenpiteitä. Niistä näkyvin on kenties rajoitettu aukioloaika.

Itäkadun Oilersin yrittäjä-omistaja Jyri Seppinen sanoo viikonloppumyynnin sakkaavan pahasti. Seppisen mukaan myyntiin vaikuttaa eniten anniskeluajan päättyminen kello 22.

Seppinen kertoo, että pubiin sisäänotettava asiakasmäärä on puolitettu ja tiskille laitettu käsidesipulloja, sekä seinille kiinnitetty hygieniaan ja turvaväleihin ohjaavia ilmoituslappuja.

– Ihmiset noudattavat aika hyvin ohjeistuksia, ja ainakin sitä tiskillä olevaa käsidesipulloa pumpataan kovasti.

Nea Hemming

Kotkalainen karaokebaari Captain's Karaoke Night Club on sulkenut koronan vuoksi ovensa toistaiseksi.
Kotkalainen karaokebaari Captain's Karaoke Night Club on sulkenut koronan vuoksi ovensa toistaiseksi.

Karaokeen ja kovaan musiikkiin suhtautuminen saattaa olla tällä hetkellä nihkeää. Seppinen sanoo, että toiset haluaisivat kieltää karaoken kokonaan, mutta toisaalta monet toivovat sitä.

– Kyllä meillä lauletaan, toki riskit tiedostaen. Ihmiset tulevat varsinkin viikonloppuna ihan sitä varten. Olemme laittaneet mikrofoneihin suojat ja mikit desinfioidaan laulajien välissä.

Karaokelaulannan kenties nimekkäin paikka Kotkassa, Captain's Karaoke Night Club, on sulkenut ovensa toistaiseksi.

Uusimmat uutiset