Kriitikko: Kauas pilvet karkaavat -näytelmässä ollaan puhtaan teatterin ytimessä

Kotkan kaupunginteatteri

Ravintolan johtaja rouva Sjöholm joutuu pakon edessä myymään yrityksensä alaa valtaavalle ketjulle. Ostajan edustajat (Antti Leskinen ja Jyri Ojansivu) kovistelevat.
Ravintolan johtaja rouva Sjöholm joutuu pakon edessä myymään yrityksensä alaa valtaavalle ketjulle. Ostajan edustajat (Antti Leskinen ja Jyri Ojansivu) kovistelevat.

Kotkalaisten tulkinta Aki Kaurismäen klassikkoelokuvasta Kauas pilvet karkaavat tulee syliin, jopa iholle. Se on arjen raskauttamalle hengelle todellista lähiravintoa.

Henkilögalleriasta löytyy ainakin lähimmäisiä, jollei suorastaan oman minän peilikuvaa. Tapahtumat viistävät vähintäänkin vierestä, ellei niiden kaltaisia ole joutunut itse käymään läpi.

Pia Lunkan ohjaus on erittäin, erittäin hieno. Se antaa tilaa teatterin taitavalle työryhmälle ottaa itsestään mittaa ja antaa parastaan. Tekniset ratkaisut mahdollistavat nopeat vaihdot ja ripeän tempon, mutta sisäistynyttä näyttelijäntyötä ne eivät syö.

Näyttelijät antavat parastaan sekä yksittäisissä, iskevissä roolihahmoissa että ensemblena. Syksyn avauksessa kiteytyy puhtaan teatterin ydin. Pääroolissa on sana — tai sanoma — ja sen tulkitseva ihminen.

Koko kritiikin voit lukea maanantain Kymen Sanomista tai näköislehdestä.

Aki Kaurismäki – Jarno Kuosa: Kauas pilvet karkaavat.

Ohjaus Pia Lunkka, musiikkidramaturgia Ari Ismälä, Jarno Kuosa ja Pia Lunkka.

Musiikin sovitus, johto ja harjoitus Ari Ismälä, visualisointi Essi Santala, pukusuunnittelu Anne Hannula, äänisuunnittelu Kaj Gynther, tangokoreografia Karoliina ja Kari Kiiski.

Rooleissa mm. Eeva Hautala, Osku Haavisto, Juho Markkanen, Antti Leskinen, Jyri Ojansivu, Ella Mustajärvi, Anne Niilola, Kari Kukkonen, Lise Holmberg.

Ensi-ilta Kotkan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 9.9.2017.

Anna-Maija Järvi-Herlevi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.