1800-luvun kivirakennus puretaan Virojoen keskustassa — Kunnassa ihmetellään, miksei historiallista rakennusta ole suojeltu

Kymen Seudun Osuuskauppa oli epävarma rakennuksen suojelusta, mutta haki purkulupaa ja sai sen. Rakennuksessa ovat vuosien saatossa toimineet ainakin meijeri, lihakauppa, kahvila ja rautakauppa.

aino mehtälä

Aivan Virojoen keskustassa sijaitseva 1800-luvun lopulla navetaksi rakennettu kivirakennus on saanut purkuluvan.
Aivan Virojoen keskustassa sijaitseva 1800-luvun lopulla navetaksi rakennettu kivirakennus on saanut purkuluvan.

Aivan Virojoen keskustassa sijaitseva historiallinen kivirakennus puretaan. Kymen Seudun Osuuskauppa on saanut Virolahden rakennusvalvonnalta hakemansa purkuluvan 1800 -luvulla rakennetulle erikoiselle kiinteistölle. Luvan myöntämiselle ei ollut esteitä, sillä rakennuksella ei ole sen iästä huolimatta suojelumerkintää.

Virolahtelainen kunnan historiaa harrastava Risto Rahkonen pahoittelee historiallisen rakennuksen purkamista. Hänen mukaansa tuli yllätyksenä, ettei sille ole suojelumerkintää.

— Onhan se jotenkin kummallista, ettei sitä ole suojeltu, Rahkonen toteaa.

Navetaksi 1800-luvulla

Rakennukset juuret johtavat Rahkosen mukaan tavallaan Ylämaalle, josta sen rakennuttajat ja ensimmäiset omistajat tulivat.

— Sen rakennuttivat 1800 -luvun lopulla navetaksi Ylämaalta Virolahdelle muuttaneet Kycklingin veljekset. He ostivat täältä tuolloin maita.

Hänen mukaansa rakennuksessa ovat vuosien saatossa toimineet muun muassa meijeri, lihakauppa, kahvila ja rautakauppa. Rautakaupan jälkeen rakennuksessa alkoi leipomotoiminta, joka jatkui aina vuoden 2016 loppuun.

Purku ensi vuonna

Kymen Seudun talousjohtaja Jukka Vileniuksen mukaan kiinteistölle päädyttiin hakemaan purkulupa, koska rakennus on huonossa kunnossa ja sen kunnostaminen ei olisi ollut taloudellisesti järkevää. Osuuskauppa omistaa myös rakennuksen tontin ja sen viereisen tontin, joille ei Vileniuksen mukaan kuitenkaan vielä ole suunnitteilla jatkokäyttöä.

— Paikkahan on hyvä ja haluamme pitää sen siltä varalta, että tarvetta sen käytölle ilmenee. Sehän on tullut meille aikanaan Virojoen Osuuskaupan myötä fuusioiden kautta.

Vilenius sanoo, ettei luvanhakuvaiheessa ollut täyttä varmuutta siitä, onko rakennus suojeltu. Lupaprosessi osoitti, ettei suojelumerkintää ollut.

— Minullakaan ei ollut varmaa tietoa sen suojelusta, joten halusimme näin myös varmistaa sen asian.

Hänen mukaansa rakennuksen purkamien on todennäköisesti ajankohtaista ensi vuoden aikana.