Koronatestaus on moninkertaistunut Kymsotessa parin viime viikon aikana aiheuttaen ruuhkaa ja viivettä testitulosten saamisessa – Testauspaikkojen lisäämistä suunnitellaan

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo, että ruuhka Koksin koronatestauksessa jatkuu todennäköisesti tälläkin viikolla. Henkilöstöä ei pystytä lisäämään samaan tahtiin kuin tarve testaukselle lisääntyy.

Raimo Eerola

Kymenlaakson keskussairaalassa koronanäytteitä on otettu viime viikkoina moninkertainen määrä alkukesään verrattuna.
Kymenlaakson keskussairaalassa koronanäytteitä on otettu viime viikkoina moninkertainen määrä alkukesään verrattuna.

Kymsoten alueella koronatestauksen määrä on lisääntynyt parin viime viikon aikana huimasti. Viime viikolla otettiin 875 koronanäytettä, ja sitä edeltävällä viikolla 743.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa, että otettujen näytteiden määrä on kaksin- tai jopa kolminkertaistunut alkukesän määriin verraten.

Näytteenoton lisääntyminen on tapahtunut nopeasti, eikä siihen ole pystytty vastaamaan lisäämällä henkilöstöä samaan tahtiin. Siksi koronatestaus on ruuhkaantunut.

– Tällä hetkellä on yhä meneillään lomia, joten henkilöstöä on rajallisesti käytettävissä testaukseen. Sellaisia tilanteita on ollut, että testiä on joutunut odottamaan useita tunteja, Mäntymaa sanoo.

– Kun näytteidenoton määrä moninkertaistuu, ei sitä luonnollisesti pystytä ihan samalla henkilöstömäärällä hoitamaan kuin aiemmin. Tätä tilannetta selvittelemme parhaillaan.

Uusia koronatartuntoja ei ole viimeisten kahden viikon aikana Kymenlaaksossa todettu, vaikka testausta on ollut aiempaa enemmän. THL:n koronakartan mukaan Kotkassa on tähän mennessä todettu 19 tartuntaa ja Haminassa kuusi.

Pienetkin oireet antavat syyn testata

Mäntymaan mukaan testaus on lisääntynyt muun muassa siksi, että näytteenottokynnys on madaltunut.

– Pienetkin oireet antavat aiheen koronatestaamiseen.

Lisäksi monella on viime viikkojen aikana päättynyt kesäloma, jonka vuoksi flunssaoireisia lapsia on jouduttu viemään testiin, jotta heidät voitaisiin viedä hoitoon, kunhan testistä on saatu negatiivinen tulos.

Mäntymaa lisää, että nyt liikkeellä on myös kesäflunssaa, joka aiheuttaa samantyyppisiä oireita kuin korona. Vastaavaa flunssaa ei keväällä tai alkukesästä ollut liikkeellä, ja siksi testauksen tarve on nyt lisääntynyt, vaikka monilla oireet johtuvat koronan sijasta tavallisesta flunssasta.

– Myös se, että yhteiskuntaa on avattu, aiheuttaa testausmäärään kasvua. Ihmisten liikkuessa enemmän ja ollessaan kontaktissa muihin, moni saattaa epäillä, että koronatartunta voisi olla omalla kohdalla mahdollinen.

Mäntymaa arvioi, että Kotkassa myös pari viikkoa sitten ilmi tullut ravintolaan liittynyt koronatapaus on voinut jonkin verran tuoda Kymsotelle testattavia. Pari viikkoa sitten Kymen Seudun Osuuskauppa tiedotti, että Kotkan Amarillossa oli liikkunut henkilö, jolla todettiin myöhemmin koronatartunta.

Testauspaikkojen lisäämistä suunnitellaan

Kymsotessa laaditaan parhaillaan suunnitelmia koronatestauspaikkojen lisäämiseksi sekä myös hoitajan ja lääkärin vastaanotolle pääsyn parantamiseksi koronaepäilyn yhteydessä.

Tällä hetkellä Kymsote ottaa koronanäytteitä Kotkassa Kymenlaakson keskussairaalassa ja Kouvolassa Pohjois-Kymen sairaalassa. Mäntymaan mukaan testaus on vilkastunut molemmissa sairaaloissa suurin piirtein samaa tahtia.

Uusien näytteenottopaikkojen sijainneista tai niiden avaamisen aikataulusta ei Kymsotella ole vielä tiedotettavaa. Mäntymaan mukaan testauskapasiteettia pyritään kuitenkin lisäämään niin pian kuin mahdollista.

Raimo Eerola

Näytteenottoon voi joutua jonottamaan ulkona, sillä jonottajien on pidettävä toisiinsa suojaetäisyys.
Näytteenottoon voi joutua jonottamaan ulkona, sillä jonottajien on pidettävä toisiinsa suojaetäisyys.

Ruuhkaa myös tällä viikolla

Mäntymaa toteaa, että testausmäärä tuskin romahtaa takaisin alkukesän tasolle ihan hetkessä. Siksi myös tällä viikolla koronatestaukseen lähtevän kannattaa varautua siihen, että testauksessa voi olla ruuhkaa.

– Testiin ei kannata lähteä hopun kanssa niin, että olisi suunnitellut muuta tekemistä heti testin jälkeen. Tietenkään emme toivo, että kukaan joutuu koronaepäilyn kanssa jonottamaan testiä pitkään, mutta tällä hetkellä niin saattaa silti käydä.

Mäntymaa huomauttaa, että jos koronaepäilyyn liittyy vakavampia oireita, kuten hengitysvaikeuksia tai rintakipuja, potilas otetaan vastaan päivystyksessä, eikä silloin joudu odottelemaan testiä.

Jonotus voi tapahtua ulkona

Näytteenotto tapahtuu Kymenlaakson keskussairaalassa auton ikkunasta tai sisätiloissa. Mäntymaa toteaa, että jos näytteenottopaikkaan ei suoraan pääse kävelemään sisään, voi testausta joutua odottamaan ulkotiloissa, sillä jonottajien on tärkeää pitää toisiinsa suojaetäisyys, mikä voi olla hankalaa sisällä, jos jonottajia on paikalla useita.

Koronanäyte otetaan kaikilta niiltä, joilla on perusteltu syy epäillä koronaa.

Mäntymaa kertoo, että näytteet otetaan niin pian kuin mahdollista, mutta myös sellaisia tilanteita voi olla, jolloin näytteenottoon ei pääse samana päivänä kuin otti Kymsoteen yhteyttä, sillä näytteenotto ei ole auki ympärivuorokautisesti.

Koronatesti on ilmainen testattaville, joilla on perusteltua epäillä koronaa, sillä Covid-19 luokitellaan yleisvaaralliseksi taudiksi.

Testin tulokset saa viiveellä

Näytteenottoa pidempään joutuu Mäntymaan mukaan odottelemaan testin tuloksia laboratoriosta, jonne tulee nyt käsiteltäväksi runsastunut määrä testejä.

– Vastausajat ovat pitkiä. Sellaisia tapauksia on ollut, että on kestänyt kolme vuorokautta, ennen kuin testin tuloksen on saanut. Positiivisesta testituloksesta tiedotetaan testatulle nopeasti, mutta positiivisia tuloksia on vain hyvin pieni osa testien kokonaismäärästä.

Kymsotessa on ajalla 1.3.–10.8. tutkittu yhteensä 7 249 koronatestinäytettä. Virustapauksia on todettu yhteensä 53. Uusia tartuntoja ei ole Kymsotessa todettu 27. heinäkuuta jälkeen, jolloin todettiin yhteensä kolme tartuntaa.

Negatiivisesta testituloksesta lähetetään tavallisesti potilaalle ilmoitus tekstiviestillä.

– Tekstiviestivastaus vaatii ihmistyötä, ja siksi siihen menee aikaa. Omakanta-verkkopalveluun testin tulos päivittyy nopeammin, ja potilaan kanssa voidaan myös sopia, että hän tarkistaa testin tuloksen palvelusta itse, Mäntymaa sanoo.

Mäntymaa muistuttaa, että henkilön, jolla epäillään koronaa, on pysyttävä kotona siihen saakka, kunnes hän saa testistä negatiivisen tuloksen.

Päivystyspuhelin on ruuhkautunut

Testauspisteiden lisäksi myös Kymsoten päivystysnumero 116 117 on ruuhkautunut koronaepäilyjen vuoksi. Mäntymaa kertoo, että päivystyspuhelimeen ollaan kehittelemässä reittiä, jonka avulla korona-asiat voitaisiin ohjata eri linjalle kuin muut päivystyspuhelimeen tulevat soitot.

– Tällä hetkellä ongelmallista on se, että korona-asioiden aiheuttama ruuhka vaikuttaa myös muihin päivystyspuhelimen kautta käsiteltäviin asioihin.

Mäntymaa toteaa, että itsellään koronaa epäilevän on kaikkein suositeltavinta tehdä oireistaan arvio omaolo.fi-verkkopalvelussa, jos oireet eivät ole akuuttia hoitoa vaativia. Verkossa tehdyn arvion perusteella potilas ohjataan tekemään ajanvaraus tai soittamaan Kymsoten päivystysnumeroon.

– Näytteenottoa pyritään järjestämään ajanvarauksen kautta mahdollisimman paljon, Mäntymaa sanoo.