Lumi lentää Haminassa lauantaina — Moottoripyöräkerho Kujansuu MC järjestää perinteisen talvimopokilpailun jo 15. kertaa, juhlavuoden kunniaksi arvotaan Harley-Davidson -moottoripyörä

Hamina Bastioniin odotetaan hulvattomasti pukeutuneita joukkueita ja satapäin katsojia.

Kimmo Seppälä

Kujansuu MC:n talvimopokisat järjestetään tulevana lauantaina jo 15. kerran. Tapahtumapaikka on tuttuun tapaan Hamina Bastioni.

Pärinää, räminää ja vauhdikkaita tilanteita on taas luvassa ensi lauantaina Kujansuu MC:n perinteisissä mopokisoissa Hamina Bastionissa. Tällä kertaa kaksipyöräisillä kaasutellaan tavallista juhlallisimmissa merkeissä, sillä ratakilpailu järjestetään jo 15. kerran.

— Tämä on jo jonkinlainen virstanpylväs. Talvimopokisat on kerhollemme vuoden tärkein tapahtuma, jota tehdään isolla talkooporukalla. Järjestelyissä on mukana vuosittain jopa 50 henkeä, moottoripyöräkerhon presidentti Juha Tiili sanoo.

Ensimmäiset vuodet kisattiin jäällä

Tapahtuma sai alkunsa 2000-luvun alussa, kun Kujansuu MC muutti pyörätallinsa Haminan Hietakylään. Tuolloin kerholaiset keksivät, että meren jäällähän voisi ajaa mopoilla kilpaa.

Ensimmäisinä talvina päristeltiin Savilahdella, mutta vuosittain vaihteleva jäätilanne hankaloitti tapahtuman järjestämistä. Kolmena talvena kisat joudettiin perumaan kokonaan.

Viritettyjen lähtöjä odotetaan eniten, sillä luokassa mennään paljon kovempaa kuin muissa. — Juha Tiili

Yhden kerran kisat pidettiin Tervasaaressa. Sen jälkeen siirryttiin Hamina Bastionin vallien sisälle, jossa ei tarvitse huolehtia sääoloista.

— Tämä on nyt viides kerta bastionissa. Tapahtuma olisi varmaan pikkuhiljaa loppunut kokonaan, jos emme olisi saaneet uutta paikkaa.

Tiili kertoo, että mopokisoista on tullut yksi suurimmista talvitapahtumista Haminan seudulla. Yleisöä saapuu pidemmänkin matkan takaa.

— Lapsiperheitä on aina paljon katsomossa. Tämä on ilmaistapahtuma, joka tarjoilee kivaa fiilistä ja vauhdin hurmaa, hän arvioi suosion syitä.

Linda Varoma

 Kilpailussa on neljä kisaluokkaa: vakiot, viritetyt, ladyt ja kolmipyöräiset eli triket.

Kolme kuskia ja mopo

Viime viikon lopulla ajoihin oli ilmoittautunut 31 joukkuetta. Tiili uskoo, että lähtöviivalla kolmihenkisiä joukkueita tulee olemaan vähintään 50.

— Yleensä kilpailuviikolla ilmoittautuu viimeiset 20 joukkuetta.

Tiilin mukaan osa joukkueista on ollut mukana tapahtumassa jo pitkään. Uusiakin tiimejä osallistuu joka vuosi.

— Kilpailuun voi osallistua, jos löytyy kolme kuljettajaa ja yksi mopo. Jokainen joukkueen jäsen ajaa kaksi kierrosta, eli kierroksia tulee yhteensä kuusi.

Viritettyjen luokka on yleisön suosikki

Kisaluokkia on neljä: vakiot, viritetyt, ladyt ja kolmipyöräiset eli triket.

Tiili kertoo, että vakiomopojen ja viritettyjen luokat ovat osallistujamääriltään kaikkein suosituimmat. Viritetyt ovat kuitenkin eniten yleisön mieleen.

— Viritettyjen lähtöjä odotetaan, sillä luokassa mennään paljon kovempaa kuin muissa.

Tiilin mukaan kilpailussa on vuosien saatossa ollut mukana mitä kummallisimpia menopelejä. Huumori onkin suuressa osassa kilpailupäivää. Tuttuun tapaan palkitaan parhaiten tälläytynyt joukkue. Mitä viihdyttävämpi teema joukkueasuissa on, sitä suurempi mahdollisuus on voittaa palkinto.

— Esimerkiksi pub Jack-Upin joukkue on pukeutunut joka vuosi erilaisiin supersankariasuihin.

Arpajaisten pääpalkintona Harrikka

15-vuotisjuhlien kunniaksi myös perinteisten arpajaisten palkinnot ovat tavallista hulppeammat. Pääpalkintona on Harley-Davidson Sportster -moottoripyörä. Viritettyjen kilpaluokan voittajajoukkue saa puolestaan itselleen Solifer SM -mopon vuosimallia 1984.

Alueella on myynnissä makkaraa, juomia ja erilaisia tuotteita. Myös holvistoravintola on avoinna. Lisäksi tapahtumassa on ohjelmaa perheen pienimmille.

Kujansuu MC:n Mopokisat XV lauantaina 2.3. kello 10.30—15 Hamina Bastionissa, Raatihuoneenkatu 12, Hamina. Vapaa pääsy.

Kolme faktaa tapahtumasta

Moottoripyöräkerho Kujansuu MC:n talviset mopokisat järjestetään nyt Haminassa 15. kertaa.

Ensimmäisinä vuosina huristeltiin Savilahden jäällä. Vuodesta 2015 tapahtumapaikkana on ollut Hamina Bastioni.

Joukkueittain käytävässä kilpailussa on neljä luokkaa. Joukkueita on vuosittain noin 50.

Kommentoidut