Haminan suurlippuun tuli äkkituulessa repeämä - Varalippu tulee ensi viikolla Aitoosta

VPK laski tuulen noustua lipun alas ja repeämä havaittiin.

Antti-Jussi Larvio

Haminan suurlippuun tuli juhannuspäivän tuulessa repeämä. Arkistokuva on koekäytöstä
Haminan suurlippuun tuli juhannuspäivän tuulessa repeämä. Arkistokuva on koekäytöstä

Haminan suurlippu repesi hieman ristin kohdalta äkisti nousseessa tuulessa lauantaina aamupäivällä.

Lippu otettiin alas ennenkuin se ehti hajota pahemmin, kertoo asiasta mökille tiedon saanut kaupungin kehitysjohtaja Matti Filppu.

Lippua nostaa ja laskee Haminan VPK. Filppu ei VPK:ta syytä.

— Tuulirajoista on tietoa, mutta nyt tuuli nousi niin nopeasti, ettei ehditty reagoida, Filppu toteaa.

Filpun mukaan lipun laskuun on olemassa myös automatiikkaa, joka haistelee tuulta ja laskee lipun lukemien noustessa liikaa. Automatiikka ei kuitenkaan ole vielä käytössä.

Varalippua Haminassa ei toistaiseksi ole, mutta lippukoordinaattori Lassi Ikäheimosen mukaan sellainen saadaan juhannuksen jälkeen ja lippu jälleen liehumaan.

— Flagmore on valmistanut Aitoossa kaksi varalippua ja lahjoittanut ne Haminan kaupungille. Lippu saadaan tehtaalta Haminaan juhannuksen jälkeen.

VPK:n kanssa on sovittu lipun nostamisesta ja laskemisesta elokuun loppuun saakka. Tuuliennusteita seurataan ja niiden mukaan toimitaan. Ikäheimonenkaan ei ketään tapahtuneesta syytä.

— Näin voi äkillisessä tilanteessa käydä. VPK toimi itse asiassa hienosti laskiessaan lipun tuulen noustessa, ja silloin huomattiin repeämä ja lippu jäi alas. Pioneerityötähän tässä kaikki tehdään, ei tuollaisesta koripallokentän kokoisesta lipusta ole kokemuksia. Tässähän sitä kokemusta nyt kertyy.