Karhulan lukio on Kymenlaakson paras lukio STT:n lukiovertailussa – Rehtori Kristiina Juvonen: ”Se on parasta, että opiskelijat onnistuvat”

Karhulan lukion rehtori Kristiina Juvonen on onnellinen niin opiskelijoiden kuin opettajakunnankin puolesta.

Ella Karttunen

Karhulan lukion opettajat kehittävät osaamistaan niin työnantajan kustantamissa kuin omaehtoisissakin täydennyskoulutuksissa.
Karhulan lukion opettajat kehittävät osaamistaan niin työnantajan kustantamissa kuin omaehtoisissakin täydennyskoulutuksissa.

Kotkalainen Karhulan lukio sai ykkössijan Kymenlaakson parhaana lukiona STT:n lukiovertailussa. Haminan lukio on Kymenlaakson neljänneksi paras ja Kotka svenska samskola viidenneksi paras. Virolahden lukio sijoittui yhdeksänneksi ja Kotkan lyseo kymmenenneksi.

STT vertaa toisiinsa lukiopaikan vastaanottaneiden sisääntulokeskiarvoja ja yo-tuloksia, jolloin saadaan selville, kuinka arvosanat ovat muuttuneet lukion aikana. Tällä kertaa vertailtiin syksyllä 2016 aloittaneiden peruskoulun päättötodistusten keskiarvoja ja vuoden 2019 ylioppilastutkinnon arvosanoja. Tarkastelussa oli mukana neljä pakollista yo-koetta.

Karhulan lukion rehtori Kristiina Juvonen on onnellinen koko yhteisön puolesta, niin opiskelijoiden kuin opettajakunnankin.

— Opiskelijathan sen tuloksen loppupeleissä tekevät. Se on parasta, että opiskelijat onnistuvat, kertoo Juvonen.

Tulokseen vaikuttavat suuresti myös opettajat.

— Meillä on hyvä opettajakunta, joka haluaa kehittää itseään ja toimintamallejaan.

Opettajat tekevät oppiainerajat ylittävää yhteistyötä

Hyvään tulokseen on Juvosen mukaan päästy pitkäjänteisellä työllä.

— Toki vertailuja voidaan tulkita monella tavalla. Karhulan lukio on ollut jatkuvasti kärjessä, joten se ei enää ole sellainen sattumankantamoinen varmaankaan, sanoo Juvonen.

Juvosen mukaan Karhulan lukiossa on tehty hyvin pitkään sellaisia asioita, jotka tulevat mukaan vasta lukion uudessa opetussuunnitelmassa vuonna 2021.

— Opettajat tekevät hyvää yhteistyötä keskenään. Tunnit jaetaan heidän vahvuuksiensa mukaan ja opettajat ovat hyvin koulutusmyönteisiä.

Karhulan lukion opettajat kehittävät osaamistaan niin työnantajan kustantamissa kuin omaehtoisissakin täydennyskoulutuksissa.

— Iso kiitos opettajakunnalle, joka tekee laaja-alaista oppiainerajat ylittävää yhteistyötä.

Etenkin matemaattis-teknologisella linjalla on jo pitkään tehty tällaista yhteistyötä luonnontieteellisissä aineissa. Toimintamalleja tulee myös yrittäjyyslinjalta, joka on toiminut Karhulan lukiossa vuodesta 2006.

Keskustelu lukioiden yhdistämisestä tuntuu pahalta

Karhulan lukion tulevaisuutta on viime aikoina käsitelty useasti. Lukioselvityksessä on esitetty, että Kotkan lyseo ja Karhulan lukio yhdistettäisiin ja lukio-opetus siirrettäisiin Kotkansaarelle.

— Kyllähän se opiskelijoiden ja opettajien kannalta tuntuu todella pahalta, että se keskustelu on joka vuosi käytävää keskustelua, kertoo Juvonen.

Karhulan lukiossa seuraillaan myös, millä tavoin opiskelijat sijoittuvat jatkossa.

— Hienosti menestyviä Karhulasta tulee. He pääsevät aika nopeasti opiskelemaan, aika iso osa on heti seuraavana syksynä opiskelemassa.

STT:n lukiovertailun tulokset Kymenlaaksossa

1. Karhulan lukio, Kotka

2. Valkealan lukio, Kouvola

3. Kuusankosken lukio, Kouvola

4. Haminan lukio, Hamina

5. Kotka svenska samskola, Kotka

6. Iitin lukio, Iitti

7. Elimäen lukio, Kouvola

8. Kouvolan Yhteislyseo, Kouvola

9. Virolahden lukio, Virolahti

10. Kotkan lyseo, Kotka

Luetuimmat

Uusimmat uutiset