Kaloilla on jo kevättä rinnassa –Maretarium joutuu avaamaan ovensa yleisölle ilman Itämeri-allasta

Suurimman altaan puuttuessa pääsyliput myydään puoleen hintaan.

Raimo Eerola

Maretariumin erikoisuuksia on allas, jossa kaloja saa katsella kuplasta. Toimitusjohtaja Sari Saukkonen ja akvaristisukeltaja Juhani Soinila uskovat aikuistenkin innostuvan lähikontaktista kalojen kanssa.
Maretariumin erikoisuuksia on allas, jossa kaloja saa katsella kuplasta. Toimitusjohtaja Sari Saukkonen ja akvaristisukeltaja Juhani Soinila uskovat aikuistenkin innostuvan lähikontaktista kalojen kanssa.

Kotkan Maretarium joutuu avaamaan ovensa yleisölle ilman Itämeri-allasta. Itämeri-altaassa tammikuun lopulla havaittuja vuotoja päästään etsimään ja varsinaisesti korjaamaan vasta ensi viikon alusta.

– Englantilaisen allasurakoitsijan työntekijät tulevat viikonvaihteessa tänne, kertoo Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkonen.

Mitä isommat kyhmyt, sitä terveempi ja vahvempi on kala. — Sari Saukkonen

Saukkosen mukaan remonttia tehdään seuraavien viidentoista vuoden tarpeisiin, joten vaillinaista työtä ei voitu hyväksyä.

– Ongelmat eivät ole selvillä. Niitä yritetään ratkoa nyt viikonvaihteessa, sanoo Saukkonen.

Ainakin altaan lattiarakenteet joudutaan purkamaan.

– Toivotaan, ettei altaan sisustukseen jouduta enää koskemaan, sanoo Saukkonen.

Itämeri-altaan kaloista osa on siirretty yleisön nähtäviksi muihin altaisiin. Esimerkiksi suurimmat ahvenet ovat nyt lähempää ihmisten tarkkailtavina.

Maretariumin vanhimpien ahvenien iäksi arvioidaan 25 vuotta ja painoksi noin 2,5 kiloa. Laiskanköllikät ahvenet uivat nyt vilkkaiden puronieriöiden seurassa.

Myös isot kuhat ja sammet ovat ovat päässeet omiin altaisiinsa.

– Meillä on kaloilla jo kevättä rinnassa. Särkikaloilla on kutukyhmyjä, joiden takia niitä voisi luulla sairaiksi. Mutta mitä isommat kyhmyt, sitä terveempi ja vahvempi on kala, kertoo Saukkonen.

Vieraslaji, pohjoisamerikkalainen aurinkoahven on saanut oman altaansa Meriteatterin aulasta.

Maretariumin vuoden teemana on vesien puhtaus. Esillä on karttagrafiikkaa, joka kertoo vesien tilanteesta Suomen vesistöissä.

– Vierailijoita varten on varattu yksi seinä, johon he voivat ripustaa omia ajatuksiaan siitä, kuinka vesien puhtauteen voitaisiin vaikuttaa, kertoo Saukkonen.

Maretarium avataan yleisölle lauantaina, joten vierailijoilla on mahdollisuus seurata myös Itämeri-altaan rakennustöitä, ellei allasta jouduta verhoamaan työn ajaksi.

Saukkosen mukaan Maretariumissa ei voitu enää odotella pidempään.

– Avaaminen on venynyt jo niin pitkään, ettei enää pystytty odottamaan. Me menetimme jo vuodenvaihteen, jolloin olisi ollut runsaasti venäläisturisteja. Nyt edessä ovat koulujen hiihtolomat, jolloin tilojen on oltava avoinna, sanoo Saukkonen.

Lisäkustannuksia allasremontin venyminen ei Saukkosen mukaan tuo, sillä allasurakoitsija vastaa kuluista.

– Olemme menettäneet paljon pääsylipputuloja. Ne yritämme kiriä vuoden aikana takaisin, sanoo Saukkonen.

Kirimistä tulee vielä lisää, sillä ilman Itämeri-allasta pääsyliput ovat puoleen hintaan. Maretarium on avoinna jatkossa joka päivä lukuun ottamatta tulevaa Itämeri-altaan täyttöpäivää.