Mielenilmaus Stora Enson terminaalissa Mussalossa — Postin omistaman Transval Oy:n työntekijät haluavat kertoa mielipiteensä viime aikojen tes-väännöistä — Postin mielestä lakko on laiton

Vaikka Posti ilmoitti tiistaina, että työntekijöiden palkat eivät laske seuraavien kahden vuoden aikana, haluavat AKT:n tessin alla työskentelevät kertoa, ettei heidän sopimuksiaan saa mennä muuttamaan.

Matti Immonen

Suomen Transval Oy:n työntekijät järjestävät tänään mielenilmauksen Stora Enson terminaalissa Mussalossa. Arkistokuva.
Suomen Transval Oy:n työntekijät järjestävät tänään mielenilmauksen Stora Enson terminaalissa Mussalossa. Arkistokuva.

Suomen Transval Oy:n työntekijät järjestävät tänään mielenilmauksen Stora Enson terminaalissa Mussalossa. Mielenilmaus alkoi kuuden aikaan aamulla ja päättyy iltakymmeneltä.

— Me luottamusmiehet vastustamme omistajamme työvoimapolitiikkaa koskien Postin työntekijöitä, vaikka eilen tulikin tieto siitä, että työntekijöiden palkka ei laske seuraaviin kahteen vuoteen. Haluamme ottaa kantaa kuljetusliittojen jäsenten palkkojen ja työehtojen kanssa kikkailuun, kertoo pääluottamusmies Harri Nieminen Transval Oy:stä.

Posti omistaa Transval Oy:n.

— Työntekijät pelkäävät, milloin muutokset osuvat omalle kohdalle. Meidän on pakko kertoa omistajallemme, mitä mieltä olemme sen toiminnasta. Tähän poliittiseen mielenilmaisuun osallistujat ovat kaikki AKT:n tessin alla, kertoo Nieminen.

Nieminen kertoo, että terminaalissa on vanha Itellan varasto täynnä Stora Ensin paperirullia, joita työntekijät sitten lähettävät eri puolille maailmaa.

— 99 prosenttia työntekijöistä on jäänyt kotiin, sanoo mies.

Työnantaja ei ilahtunut

Samaan mielenilmaukseen osallistuvat DHL Vantaalta sekä Post Nord Turusta sekä Vantaalta.

— Otimme ennakkoa ja haluamme kertoa omistajallemme, ettei sen kannata mennä sorkkimaan AKT:n sopimuksia. AKT:llä itsellään ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa, se otti luottamusmiesten ilmoituksen mielenilmaisusta tietona vastaan.

Työnantaja ei Niemisen mukaan ilahtunut luottamusmiesten päätöksestä.

— Työnantaja ei lämmennyt ajatukselle ja ihmetteli miten yritys liittyy asiaan. Muistutimme, että Posti on ollut omistajamme vuodenvaihteesta lähtien. Ei työnantaja kuitenkaan täysi kiukku päällä ole, on vain pahoillaan asiakkaiden puolesta, kertoo Nieminen.

Postin mielestä lakko on laiton

Postissa mielenilmaus nähdään Transvalin asiakkaan tilassa järjestettynä laittomana lakkona.
— Lakkoon osallistuu vain muutama ihminen ja tällä hetkellä tiedossamme on, että laittomalla lakolla ei ole vaikutusta asiakkaidemme tuotantoon, toteaa viestintäpäällikkö Anniina Kajasviita Posti Group Oyj:stä.
Transval Groupin johtaja Harri Kämppä toteaa, että Transval ei liity yhtiönä millään muotoa luottamusmiehen järjestämään laittomaan lakkoon, eikä Transval liity mitenkään Postin jakelu- tai lajittelutoimintoihin.
Nieminen toteaa, että kysymys ei ole lakosta, vaan mielenilmauksesta.

— Ja Kotkasta saamani viestin mukaan Stora Enson terminaalissa ei kontteja tänään lastata.

Lisätty Anniina Kajasviidan ja Harri Kämpän kommentit 11.50. Lisätty klo 13.05 Harri Niemisen kommentti siitä, että kysymyksessä on mielenilmaus, ei lakko.