Siivekkäät lennähti Fuksinpuistoon — Kotka sai uuden veistoksen

Kimmo Seppälä

Kuvanveistäjä Samuli Alosen Siivekkäät-teos pystytettiin torstaina Kotkan Fuksinpuistoon.

Kimmo Seppälä

Korkeiden graniittipilarien päällä on kaksi perhosta ja yksi sudenkorento.

Kotkan seudun puutarhaseura lahjoitti torstaina Kotkan kaupungille kuvanveistäjä Samuli Alosen Siivekkäät-veistoksen. Corten-teräksestä ja ruostumattomasta teräksestä valmistetussa teoksessa on neljä hahmoa. Kaksi perhosta ja sudenkorento lepäävät graniittisten kivipilareiden päällä. Yksi perhosista on sijoitettu puiston keskelle luonnonkivelle.

— Teoksen ajatuksena on, että kaikki on katoavaista, etenkin perhoset, joiden määrä on vähentynyt viime vuosina. Siksi en olisi voinut edes kuvitella veistoksilleni parempaa paikkaa kuin tämä puisto, johon on istutettu perhoskasveja, Alonen sanoo.

Jyväskyläläinen Alonen (s. 1977) on seurannut kuvanveistäjä-isänsä jalanjäljissä. Metallisepän ja muotoilijan koulutuksen saaneen taiteilijan tunnetuimpia teoksia ovat Citybird-veistokset, joita hän valmistanut vuodesta 2003 lähtien. Alonen kertoo, että hyönteiset ovat hänelle uusi aluevaltaus.

— Käytän materiaalinani erilaisia metalleja. Luonto on minulle tärkeä aihe.

Puutarhaseuran puheenjohtaja Auli Griinari kertoo, että lahjoituksellaan 96-vuotias yhdistys haluaa jättää pysyvän jäljen Kotkan historiaan.

— Nyt olemme esillä ainakin seuraavat sata vuotta. Metalli ei kulu ja graniitti ei rapaudu, Griinari toteaa.

Kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen otti veistokset kiitollisena vastaan. Hän kuvailee lahjoitusta kaukonäköiseksi ja rohkeaksi.

Laaksosen mukaan Kotkan ulkoilmagalleriassa on tilaa Samuli Alosen kaltaisten tulevaisuuden tekijöiden töille. Hän vihjaa, että tämän avauksen myötä Fuksinpuiston atsaleat saattavat saada seurakseen lisää veistoksia.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet