Lintujen kevätmuuttotilastoja sotkevat lukuisat leudon talven vuoksi Kotkan ja Haminan seudulle talvehtimaan jääneet lajit – Pyhtäällä nähtiin 162 kyhmyjoutsenen parvi ja haikaroita odotetaan saapuviksi lähipäivinä

Kotkalainen lintuharrastaja Mikko Pöyhönen ihmettelee helmikuussa Kymenlaaksoon saapuneita metsähanhia. Myös peipot, pulmuset ja tiklit ovat jo täällä.

Jussi Murtosaari

Viikon sisällä Kymenlaaksossa todennäköisesti nähdään ensimmäisiä töyhtöhyyppiäkin. Arkistokuva.
Viikon sisällä Kymenlaaksossa todennäköisesti nähdään ensimmäisiä töyhtöhyyppiäkin. Arkistokuva.

– Leuto talvi on ollut lintuharrastajalle ihmeitä täynnä, toteaa kotkalainen lintuasiantuntija Mikko Pöyhönen.

Kymenlaaksossa on tänä talvena talvehtinut monia perinteisiä muuttolintuja, kuten joutsenia, merimetsoja, hiiri- ja tuulihaukkoja, piekanoja, lokkeja, sepelkyyhkyjä, kulorastaita, punarintoja, kottaraisia, hemppoja, peippoja ja pulmusia.

– Eikä monella lajilla ole kyse yksittäisistä linnuista, vaan myös kunnon parvia on tavattu. Esimerkiksi joutsenia on talvehtinut satoja kymmenissä eri paikoissa läpi maakunnan. Suurimmista viime päivien parvista mainittakoon 162 kyhmyjoutsenta Pyhtään Heinlahdessa, 34 laulujoutsenta Haminan Reitkallissa ja 49 Kouvolan Ruotilassa, luettelee Pöyhönen.

Suurimmissa peippoparvissa Kotkan Jäppilässä ja Pernoossa sekä Pyhtään Mokralla on ollut satakunta lintua.

– Helmikuun alussa Miehikkälän Purhossa on nähty 20:n ja Kouvolan Koihainaholla 30:n linnun pulmusparvet, Pyhtään Mokralla 110:n tiklen ja Kouvolan Värälässä 80:n hempon parvet.

Arkisto/Pekka Nurminen

Suurimmista viime päivien parvista voidaan mainita 162 kyhmyjoutsenen joukko Pyhtään Heinlahdessa. Arkistokuva.
Suurimmista viime päivien parvista voidaan mainita 162 kyhmyjoutsenen joukko Pyhtään Heinlahdessa. Arkistokuva.

Talvehtiminen muuttaa muuttotilastoja

Koska lintuja on talvehtinut paljon, on hyvin vaikea tai mahdotonta määritellä monen lajin kevätmuuton alkua.

– Varmasti parisenkymmentä lintulajia jää tänä vuonna kirjaamatta saapujatilastoihin. Esimerkiksi joutsenten määrät ovat nyt alkaneet lisääntyä, joten joukossa on todennäköisesti myös muutolta saapuneita. Mutta tosiasia kuitenkin on, että muutto on tänä vuonna alkanut jo ennen helmikuun puoliväliä!

Viime päivinä on rannikolle saapunut satoja harmaalokkeja. Torstaina 13. päivä Haminan Metsäkylässä nähtiin ensimmäinen uuttukyyhky ja Kotkan keskustassa kierteli naurulokki.

– Sen sijaan paljon yllättävämpi havainto samalta päivältä oli Kouvolan Ruotilan Kotojärvelle ilmestynyt 11 metsähanhen parvi. Lajia ei ole koskaan aiemmin nähty Kymenlaaksossa helmikuussa. Yleensä sen muutto alkaa maaliskuun lopulla. Edellinen saapumisennätys rikkoutui peräti kolmella viikolla, innostuu Pöyhönen.

Viikon aikana meri- ja metsähanhia on tavattu muutamin paikoin maan lounaisosassa.

Murtosaari Jussi

Yllättävä havainto torstaina oli Kouvolan Ruotilan Kotojärvelle ilmestynyt 11 metsähanhen parvi. Arkistokuva.
Yllättävä havainto torstaina oli Kouvolan Ruotilan Kotojärvelle ilmestynyt 11 metsähanhen parvi. Arkistokuva.

Haikaroiden saapumista odotetaan

Baltian maissa ja Ruotsissa muuttolintuja on paraikaa tulossa pohjoiseen enemmänkin, joten Pöyhösen mukaan viikon sisällä todennäköisesti nähdään ensimmäisiä harmaahaikaroita, töyhtöhyyppiä, kiuruja ja kottaraisia, ja laulujoutsenten pääjoukko voi hyvinkin saapua helmikuun lopulla.

– Sään puolesta siihen ei ole esteitä: ennusteiden mukaan lämpötila on reilusti plussan puolella ja tuulet tulijoille myötäisiä etelän ja lounaan väliltä. Pellot ovat kuin huhtikuussa. Kyllä sieltä tulijoille ravintoa löytyy.