Saunaseura Kipakka mukana uudessa Kaupunkisaunoja-kirjassa

Hovinsaarella sijaitseva Kipakan yleinen sauna on saanut osakseen yllättävää julkisuutta. Kipakan sauna on mukana uudessa Kaupunkisaunoja-kirjassa, jossa esitellään myös Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun ja Tampereen saunoja. Gummeruksen julkaisema kirja ilmestyy elokuun 23. päivä.

Kirjan tekijäryhmään kuuluvat freelance-toimittajat Leena Filpus, Helen Moster, Riitta Saarinen, Pauliina Susi ja Tiina Torppa sekä freelance-valokuvaajat Susa Junnola ja Liisa Takala.

Heistä Filpus ja kuvat ottanut Takala vierailivat Kipakassa kahteen kertaan.

— Se on aivan ihana, hän hihkaisee.

Kipakka otettiin kirjaan mukaan, sillä tekijöitä kiinnostivat erityisesti perinteiset yleiset saunat. Filpuksen mukaan Kipakan saunalla on hieno historia. Yleiset saunat, kuten Kipakkakin, perustettiin aikoinaan maalta kaupunkiin muuttaneiden tehdas- ja satamatyöntekijöiden tarpeisiin. Kaikilla ei ollut varaa tai tilaa omaan saunaan.

— Saimme Kipakassa hyvät löylyt ja kuulimme tarinat, Filpus kertoo.

Kaupunkisaunoja-kirjaa on Filpuksen mukaan tehty pari vuotta.

— Freelance-toimittajilla ei ole vakituista työyhteisöä, joten olemme tällä porukalla käyneet yhdessä saunomassa ja syömässä. Jossain vaiheessa keksimme tehdä kirjaa yleisistä saunoista ja huomasimme olevamme ajan hermolla. Uusia yleisiä saunoja rakennetaan koko ajan, Filpus kertoo.

— Periaatteemme kirjaa tehdessä on ollut, että kaikki tekijät saunovat mahdollisimman monessa kirjassa esitellyssä saunassa vähintään kerran. Näin kunkin saunan ominaislaatu tulee tutuksi. On siis tullut saunottua viime vuosina aika paljon!

Elina Valtonen

Elina Valtonen

Kommentoidut