Vaalimaan rekkaröntgen uusitaan — EU osallistuu kustannuksiin miljoonilla euroilla

Vaalimaan raja-asemalle tulossa kaikkiaan 5,6 miljoonan euron investoinnit lähivuosina.

Kimmo Seppälä

Vaalimaan rekkaröntgen uusitaan — EU osallistuu kustannuksiin miljoonilla euroilla

Vaalimaan raja-aseman infran uusiminen saa EU:lta miljoonarahoituksen. EU:n komissio on hyväksynyt rahoituksen kuudelle hanke-ehdotukselle, jotka koskevat Suomen raja-asemien kehittämistä.

Vaalimaan osalta rahoitukseen on hyväksytty 5,6 miljoonan euron investoinnit, joihin EU:n rahaa saadaan 80 prosenttia.

Liikenneviraston projektipäällikkö Jyri Mustosen mukaan valtaosa Vaalimaalle kohdennettavista miljoonista käytetään rekkaröntgenin laitteiston uusimiseen.

— Tullin röntgenin ajanmukaistaminen on pääkohde. Lisäksi siellä tehdään vielä rekkojen pysäköintialuetta koskevia liikennejärjestelyjä ja mukana on valvontakameroihin liittyviä investointeja sekä jotakin kiinteistöjen parantamistöitä, Mustonen toteaa.

Suomen raja-asemien ainoa kiinteä rekkaröntgen otettiin käyttöön vuonna 2 000, jolloin kokonaisinvestoinnin arvo oli 11,9 miljoonaa euroa.

Uusiminen ajankohtaista

Vaalimaan tullin päällikkö Antti Sassalin mukaan lähes 20 vuotta palvelleen laitteiston uusiminen on ajankohtaista, vaikka röntgen on nykyisinkin vielä päivittäisessä käytössä.

—Tämä rahoitus on erinomainen tieto, sillä onhan teknologia kehittynyt kahdessakymmenessä vuodessa. Nyt laitteisto päivitetään nykyaikaiselle tasolle. Tarkempia kustannuksia tai muita yksityiskohtia ei vielä ole tiedossa, mutta suunnittelu on käynnissä. Uusittava laitteisto tulee nykyiseen tilaan, mutta myös sen rakennuksen kunto luonnollisesti kartoitetaan, Sassali toteaa.

Rekkaröntgenin uusiminen ja muut Vaalimaan EU:n rahoitusta saaneet investoinnit toteutetaan vuosien 2019-2021 aikana.

EU:n komissio hyväksyi rahoituksen myös muun muassa Imatran raja-aseman 5,23 miljoonan, Parikkalan 4,91 miljoonan ja Vainikkalan 6,39 miljoonan euron hankkeille.