Tokiolainen Masatoshi Sasayama kävelee yli 300 kilometriä päästäkseen Kollaa ja Simo Häyhä -museolle, matkan varrella myös Hamina — ”Haluan antaa pienen kunnianosoituksen”

Kolhiintunut jalka ja rankkasateet ovat hidastaneet kansainvälisen kulkijan matkaa parilla päivällä. Maanantaina miehen pitäisi olla perillä.

Sini Lemmetty

Suomen-kävelymatka on jäämässä Masatoshi Sasayaman viimeiseksi ulkomaan vaellukseksi.
Suomen-kävelymatka on jäämässä Masatoshi Sasayaman viimeiseksi ulkomaan vaellukseksi.

Lauritsalan S-marketin kohdalla ripottelee vettä, mutta Masatoshi Sasayaman olkihattu suojaa sateelta kohtalaisen hyvin. Käytännöllistä vaatetusta tarvitaan, sillä 72-vuotias japanilaismies on kävellyt vajaat 300 kilometriä Vantaalta Lappeenrantaan asti.

Matka on taittunut muun muassa Loviisan, Haminan ja Kouvolan kautta. Edessä on vielä noin 70 kilometrin matka Miettilään.

— Pari kertaa olen joutunut käyttämään bussia pienten vastoinkäymisten vuoksi. Muutoin olen kävellyt, Sasayama toteaa.

Kävelyurakan päätepisteenä on Kollaa ja Simo Häyhä -museo Rautjärven Miettilässä. Edesmennyt tunnettu tarkka-ampuja Simo Häyhä antoi aikoinaan inspiraatiota päähahmolle japanilaisessa sarjakuvassa Golgo 13.

Nuorempana jaksoin kävellä noin 40 kilometriä päivässä, nykyään enää 27—28 kilometriä. — Masatoshi Sasayama

Sarjakuvakirjoja on ilmestynyt yli sata, joista Sasayama on lukenut noin puolet.

— Sarjakuvien päähahmo on todella taitava tarkka-ampuja, joka ei pidä melua itsestään, vaan pysyttelee mielellään taka-alalla. Tietääkseni Häyhä oli samantyyppinen. Haluan kävelylläni antaa pienen kunnianosoituksen Häyhälle.

Vajaat 30 kilometriä päivässä

Ennen kaikkea tokiolainen Sasayama haluaa kävellä. Mitään erityistä sanomaa taivalten takana ei ole, vaan tavoitteena on lähinnä nauttia kävelemisestä.

Pitkiä kävelymatkoja hän on tehnyt muun muassa Ranskassa, Saksassa ja Espanjassa.

— Nuorempana jaksoin kävellä noin 40 kilometriä päivässä, nykyään enää 27—28 kilometriä. En ole enää nuori, eläkkeellä oleva Sasayama sanoo ja naurahtaa.

Suomessa hän on käymässä ensimmäistä ja todennäköisesti myös viimeistä kertaa. Suomen-matkan jälkeen hän aikoo tehdä pitkiä kävelymatkoja enää kotimaassaan.

Suomalaisia hän kehuu todella ystävällisiksi, luontoa kauniiksi ja keliä mukavan viileäksi — mitä nyt alkuviikon rankkasateet ovat hieman hidastaneet tokiolaisen kulkua.

Helsinki-Vantaan lentokentälle Sasayama saapui 5. elokuuta. Häyhän museolle on tarkoitus päästä tulevana maanantaina. Miettilästä hän matkustaa bussilla Helsinkiin lentääkseen takaisin Tokioon viikon puolivälissä.

— Minulla ei ole aikaa kävellä takaisin lentokentälle, Sasayama kertoo.

Parin päivän viive matka-aikataulussa

Tokiolaismies on pari päivää myöhässä Häyhän museolta, jonne hänelle oli sovittuna vierailu lauantaille.

— Liukastuin portaissa ja loukkasin hieman polveani loviisalaisessa hostellissa. Jalka on nyt hyvä, mutta en pystynyt kunnolla kävelemään pariin päivään. Tämä hidasti matkaani.

Sasayaman puhelin ei ole jostain syystä toiminut koko Suomen-matkan aikana, eikä hän ole löytänyt mistään puhelinta lainaan. Sukulaisiinsa hän on pystynyt pitämään yhteyttä tablettinsa nettiyhteyden avulla.

Hän pyytää, voisiko toimittaja soittaa museolle ja kertoa, että tokiolainen pääsee museoon vasta maanantaina eikä lauantaina.

Soitto onnistuu, ja museovierailu saadaan siirrettyä maanantaille.

— Oliko tämä nyt tässä? Sasayama kysyy kohteliaasti.

Hänellä on kiire. Niinpä hän jatkaa kävelemistä.