Haminan Lukurallin voitto Poitsilan kouluun – Voittajaluokka palkittiin Haminan kirjastolla ystävänpäivänä

Voittajaluokan jokainen oppilas luki tai kuunteli keskimäärin 35 minuuttia päivittäin neljän viikon aikana.

Riikka Koskimies / Haminan kaupunki

Voittajaluokka iloitsee lukusaavutuksestaan. Takarivissä on koulunjohtaja Nina Kärkkäinen, Haminan Lukurallin käynnistänyt Anna-Maija Järvi-Herlevi ja Hanna Hjerppe Taksvärkki ry:stä.
Voittajaluokka iloitsee lukusaavutuksestaan. Takarivissä on koulunjohtaja Nina Kärkkäinen, Haminan Lukurallin käynnistänyt Anna-Maija Järvi-Herlevi ja Hanna Hjerppe Taksvärkki ry:stä.

Haminalaiset koulut osallistuivat ansiokkaasti Taksvärkki ry:n Lukuralliin. Tavoitteena oli innostaa koululaiset lukemaan ja lisätä ymmärrystä lukutaidon merkityksestä.

Lukurallissa oppilaat lukevat neljän viikon ajan kotona ja koulussa. Tässä syttyy kipinä lukemiseen ja samalla tuetaan myös lasten ja nuorten koulutusta globaalissa etelässä.

Mukana oli seitsemän koulua: Pappilansalmen, Vehkalahden, Poitsilan, Uuden-Summan, Neuvottoman ja Aseman koulut sekä tapahtuman aikana yhdessä toimineet Kannusjärven ja Husulan koulut. Yhteensä marraskuusta tammikuuhun Lukuralliin osallistui yli tuhat alakoululaista. Osallistujia tulee lukuvuoden aikana lisää, sillä osa kouluista on päättänyt lähteä mukaan myöhemmin.

Haminan Lukurallin käynnisti Anna-Maija Järvi-Herlevi toimiessaan kuntataiteilijana viime syksynä. Hän kiersi kouluilla kertomassa Lukurallin lisäksi kirjailijan työstä ja pitämässä runotyöpajoja alakoulujen oppilaille.

Kisa oli tiukka

Haminassa järjestettiin myös oma Lukuralli-kilpailu, joka kuului Lasten kulttuuriviikkojen ohjelmaan. Koulujen ja luokkien välisessä Lukurallissa voittoon ylsi 1.–2. luokan oppilaat Poitsilan koulusta. Kaksikymmentä lukijaa keräsi yhteensä 322 tuntia lukemista. Voittajaluokan jokainen oppilas käytti aikaa lukemiseen tai iltasadun kuunteluun keskimäärin 35 minuuttia päivittäin neljän viikon aikana.

Kisa oli tiukka, sillä toiseksi tullut Vehkalahden koulun 4B luki keskimäärin 32 minuuttia ja kolmanneksi tullut Neuvottoman koulun 5. luokka jäi vain kahden minuutin päähän kakkossijasta.

Voittajaluokka palkittiin Haminan kirjastolla ystävänpäivänä. Silloin luokka lahjoitti Haminan kaupungin sponsoroiman 500 euron palkintoshekin lukutaitotyöhön Taksvärkki ry:n kautta.

Oman lukemisen lisäksi myös ääneenlukuhetket ja kuuntelu lasketaan

Lukuralliin voi osallistua lukuvuoteen sopivana neljän viikon kestoisena ajanjaksona. Lukurallin lukupassiin merkitään suoritukseksi oman lukemisen lisäksi myös ääneenlukuhetket, jossa oppilas on itse lukenut ääneen muille oppilaille, pikkusisaruksille tai vaikka isovanhemmille tai kavereille, tai jossa hän on itse kuunnellut vaikkapa iltasadun.

Hamina haluaa haastaa mukaan Lukuralliin myös Kotkan ja muut Kymenlaakson Lastenkulttuuriverkoston eli Kopan alueen kunnat ja kaupungit.