Haminan suursalon syynäys tammikuussa — Helmikuun aikana ratkaistaan tangon kohtalo

Tangon rakennetta ja materiaalia tutkitaan, jonka jälkeen hanketta valvova A-Insinöörit antaa loppuraportin.

Antti-Jussi Larvio

Sibeliuskadun kentällä seisova 100 metriä korkea lippusalko tarkastetaan kahden viikon sisällä.
Sibeliuskadun kentällä seisova 100 metriä korkea lippusalko tarkastetaan kahden viikon sisällä.

Haminaan pystytetyn suurlipun tangon rakennetta ja valmistustapaa tutkitaan joko ensi tai seuraavalla viikolla. Haminan kaupungin johtava rakennustarkastaja Ari Brusilan mukaan tutkimuksen tekevä Kiwa Inspecta on ilmoittanut ottavansa tarvittavat näytteet ja tekevänsä mittaukset tuuliolosuhteista riippuen kahden viikon kuluessa. Selvitystyön on kerrottu kestävän kaksi päivää. Mittauksia suoritetaan ja näytteitä otetaan tangon eri kohdista eli näytteenottajat käyttävät apunaan myös nostolavaa.

— Meidän toiveemme oli, että tarvittavat selvitykset ja mittaustulokset olisi saatu jo tammikuun aikana, mutta nyt se menee helmikuulle. Uskon, että helmikuun aikana voidaan tehdä myös ratkaisut lipputangon tulevaisuuden suhteen, Brusila sanoo.

Hyvin vaikeaa sitä olisi pystyasennossa vahvistaa tai muokata. — Ari Brusila

Hänen mukaansa Kiwa Inspecta analysoi tutkimuksensa tulokset ja toimittaa ne sekä yhteenvedon lipputankohankkeen valvontaa suorittavalle A-Insinöörit Oy:lle.

— A-Insinööreiltä saamme sitten lopullisen lausunnon, jonka pohjalta pääsemme tekemään päätöksiä.

Kaksi vaihtoehtoa

Siinä tapauksessa, että A-Insinöörien loppuraportti näyttää lipputangolle vihreää valoa eli tanko todetaan turvallisuusvaatimukset täyttäväksi, on kaupungilla edessään lipunnostopäivän valitseminen. Koripallokentän kokoinen lippu on Haminassa valmiina odottamassa nostolupaa.

Mikäli tutkimukset osoittavat, ettei tanko täytä turvallisuusvaatimuksia ja se vaatisi esimerkiksi vahvistamista, olisi 100 metriä korkean tangon kaataminen Brusilan mukaan käytännössä ainoa mahdollisuus.

— Hyvin vaikeaa sitä olisi pystyasennossa vahvistaa tai muokata.

Nousi marraskuussa

Salko on seissyt Sibeliuskadun kentällä Haminassa jo marraskuun alusta. Alunperin sen piti olla paikallaan jo viime vuoden toukokuun 28. päivään mennessä. Tuolloin siihen oli tarkoitus nostaa maailman suurin Suomen lippu 100 vuotta täyttäneen Suomen lipun kunniaksi. Kohonneet kustannukset kuitenkin siirsivät hankintaa.

Seuraavaksi lipun nostopäiväksi ilmoitettiin 3. päivä joulukuuta, mutta nostolupaa ei voitu antaa tangon kestävyydestä olleen epävarmuuden vuoksi.

Tangon on valmistanut venäläinen Amira Group. Se ei ole toimittanut A-Insinöörit Oy:lle riittäviä dokumentteja, jotka osoittaisivat tangon täyttävän eurooppalaiset ja suomalaiset turvallisuusstandardit.

Amira on ilmoittanut salon kestävän lippuineen 23 metriä sekunnissa puhaltavan tuulen ja ilman lippua tuulen, jonka voimakkuus on 49 metriä sekunnissa.

Haminan kaupunki tilasi lipputangon ADS Finland Oy:ltä. Yhtiö teetti salon Amiralla, jonka tarjous peittosi edullisuudellaan ADS Finland Oy:n mukaan suomalaisten yritysten tarjoukset reilusti.

Tangon hinta on 322 000 euroa. Perustusten tekeminen on maksanut lisäksi 185 000 euroa.

Haminan kaupunki ei ole maksanut ADS Finland Oy:lle tangon koko hintaa tarkistusprosessin ollessa kesken. 80 000 euroa on jäädytetty odottamaan kestävyysselvitysten valmistumista.