Älä jätä roskia luontoon — esimerkiksi linnun nokkaan takertunut koukku aiheuttaa hitaan nälkäkuoleman

Tämän valkoposkihanhen jalka on vahingoittunut pahoin siihen takertuneen siiman ja uistimen takia.
Tämän valkoposkihanhen jalka on vahingoittunut pahoin siihen takertuneen siiman ja uistimen takia.

Luontoon jätetyt roskat voivat vammauttaa ja tappaa eläimiä. Monet piknikeväät on kääritty muoviin tai sisältävät muoviosia, joihin utelias eläin voi sotkeutua tai jotka eläin voi niellä, mikä aiheuttaa tukehtumis- ja suolitukosvaaran. Siksi jokaisen tulisikin kerätä luonnosta omat roskansa, Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa.

Tölkkien muoviset pidikerenkaat voivat takertua eläimen kaulan tai kehon ympärille ja hangata ihoa rikki tai jopa kuristaa eläimen. Pahaa jälkeä saavat aikaan myös kuminauhat, jos ne pääsevät kääriytymään pieneläinten ruumiinjäsenten ympärille tai joutuvat eläimen nieluun.

— Esimerkiksi ruoalta tuoksuva lasi- tai metallipurkki voi jäädä kiinni ravintoa etsivän eläimen päähän, kertoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen tiedotteessa.

Monia uhkia

Luonnonvaraisten eläinten luonnossa kohtaavat roskien aiheuttamat riskit ovat monet. Juoma- tai ruokatölkin avausrengas voi luonnossa päätyä linnun nokkaan ja estää eläintä syömästä. Purukumikin kulkeutuu helposti maastosta eläimen jalkaan ja sitä kautta turkkiin tai höyheniin vaikeuttamaan normaalia liikkumista.

Erityisen vahingollisia luonnonvaraisille eläimille ovat hylätyt kalastustarvikkeet kuten siimat ja ongenkoukut. Siimoja takertuu esimerkiksi lintujen kauloihin, nokkaan ja jalkoihin suosituilla kalastusalueilla, ja ne voivat amputoida jalan tai hangata ihon vereslihalle. Linnuista osa kuolee rannoille siimojen vankina.

— Lintu ei pysty poistamaan nokallaan jalkaan tai kaulaa tarttunutta siimaa eikä osaa varoa siimoja kävellessään ja ruokaillessaan. Myös vesikasvillisuuteen takertuneet ja rannoille hylätyt uistimet ja ongenkoukut tarttuvat helposti kaulaan tai nokkaan. Nokkaan takertunut koukku voi estää lintua syömästä ja aiheuttaa hitaan nälkäkuoleman, Luukkainen sanoo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.