Kukaan ei auttanut Kotkankadulla kipushokissa maannutta kotkalaistyttöä – Äiti on tyrmistynyt ihmisten välinpitämättömyydestä

– Toisen ihmisen vierelle voi mennä kysymään, mitä on tapahtunut ja tarvitseeko hän apua, muistuttaa palomestari Jaakko Hämeenniemi lakiin kirjatusta auttamisvelvollisuudesta. Heitteillejätöstä voi saada jopa vankeutta.

Arkisto/ Jussi Vehkasalo

Jos onnettomuustilanteen nähnyt epäilee omia auttamistaitojaan, saa hän apua hätäkeskuspäivystäjältä.
Jos onnettomuustilanteen nähnyt epäilee omia auttamistaitojaan, saa hän apua hätäkeskuspäivystäjältä.

Kotkalaisen Annu Jokela-Ylipihan 14-vuotias tytär Aliisa lähti puoli kymmenen aikoihin tiistai-iltana saattamaan ystäväänsä linja-autoasemalle. Kotimatkalla hän kompastui ja löi vatsansa katukivetykseen.

– Hän oli sunnuntaina ja maanantaina keskussairaalassa tutkittavana kipeän vatsansa takia. Vatsa oli edelleen arka eikä kestänyt hyppimistä tai tärähdyksiä. Kaatuminen sattui vatsaan ja tyttö joutui ilmeisesti jonkinlaiseen kipushokkiin ja hän makasi sikiöasennosa Kotkankadulla.

Aliisa ei pystynyt kivuiltaan liikkumaan. Tytön puhelimesta oli akku loppu eikä hän voinut soittaa vanhemmilleen.

– Omien sanojensa mukaan hän makasi maassa parikymmentä minuuttia ja ohi käveli ainakin kymmenkunta ihmistä. Kukaan ei pysähtynyt auttamaan, kertoo tyrmistynyt äiti.

Aliisan vanhemmat tulivat töistä ja huolestuivat, kun tytärtä ei näkynyt.

– Olin juuri lähdössä etsimään häntä kun tyttö tuli itkuisena kotiin. Hän oli lopulta pystynyt nousemaan ylös ja käveli selkä kyyryssä kotiin puolen kilometrin matkan. Kipu oli kova, samoin kokemus välinpitämättömyydestä.

Mieleen jäivät pelästys ja paha mieli

Äiti on vihainen siitä, ettei kukaan auttanut.

– Kieltämättä vähän sieppaa, kun kukaan ei kysynyt tytöltä onko kaikki hyvin. Ihmiset eivät jostakin syystä uskaltaneet tai halunneet auttaa häntä. Olisi kyllä pitänyt. Onneksi kysymyksessä ei ollut vakavampi tilanne ja loppu hyvin, kaikki hyvin. Päällimmäiseksi tytön mieleen jäivät kuitenkin pelästys ja paha mieli.

Äiti kertoo, että tytöllä oli musta nahkatakki ja jokunen lävistys.

– Nuoresta iästä ja raflaavasta ulkonäöstä huolimatta hän on itse auttanut vastaavissa tilanteissa pariinkin otteeseen ja vienyt muun muassa kaatuneen pultsarin ensiapuun. Olen itsekin törmännyt vastaaviin tilanteisiin. Olisi todella vaikeaa kävellä ohi.

Raimo Eerola

Hätäkeskuspäivystäjä tekee arvion avuntarpeesta ja antaa tarvittaessa ohjeita sekä lähettää paikalle ambulanssin.
Hätäkeskuspäivystäjä tekee arvion avuntarpeesta ja antaa tarvittaessa ohjeita sekä lähettää paikalle ambulanssin.

Hätäkeskus auttaa auttajaa

Auttamisvelvollisuudesta on säädetty pelastuslaissa. Se velvoittaa ihmiset auttamaan onnettomuuteen tai avuttomaan tilaan joutuneita omien kykyjensä mukaan, soittamaan hätänumeroon ja kuuntelemaan hätäkeskuspäivystäjän antamia ohjeita.

– Auttamisvelvollisuus on olemassa. Toisen ihmisen vierelle voi mennä kysymään, mitä on tapahtunut ja tarvitseeko hän apua. Siinä samalla selviää esimerkiksi maassa makaavan henkilön tajunnan taso ja näkee, jos kysymyksessä on vakavampi onnettomuus. Sitten pitää soittaa hätänumeroon ja kuunnella sieltä saamansa ohjeet, toteaa palomestari Jaakko Hämeenniemi Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Jos onnettomuustilanteen nähnyt tai apua tarvitsevan henkilön kohdannut epäilee omia auttamistaitojaan, saa hän apua hätäkeskuspäivystäjältä.

– Hätäkeskuspäivystäjä tekee arvion avuntarpeesta ja antaa tarvittaessa ohjeita sekä lähettää paikalle ambulanssin, jos sellaista tarvitaan.

Hämeenniemi ymmärtää, että joskus apua tarvitseva henkilö voi olla olemukseltaan niin pelottava, ettei häntä oikein uskaltaisi lähestyä.

– Sellaista henkilöä voi vaikka koskettaa varovasti ja seurata reaktiota tai soittaa suoraan hätänumeroon, jossa tehdään riskiarvio.

Pelastuslaissa sanotaan, että jos joku jättää onnettomuuden uhrin oman onnensa nojaan ja vaarantaa sillä tavalla uhrin hengen tai terveyden, voidaan paikalta poistuneelle henkilölle tuomita heitteillepanosta sakkoa tai määrätä hänet vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.