Kotkan alueella on suuri pula metallityöntekijöistä – Yrityksiin haetaan työntekijöitä räätälöidyn ja nopean koulutuksen avulla

Kotkasta mukana Metallimestari-koulutusohjelmassa ovat metallialan yritykset Haaviston konepaja ja Power Tech Group.

Kimmo Seppälä

— Ammattitaitoisesta työvoimasta on pulaa ja ihmisillä on erilaisia urapolkuja ja elämäntilanteita, joten kaikkia koulutusmahdollisuuksia on hyvä kokeilla, toteaa toimitusjohtaja Jarkko Haavisto Haaviston konepajalta.
— Ammattitaitoisesta työvoimasta on pulaa ja ihmisillä on erilaisia urapolkuja ja elämäntilanteita, joten kaikkia koulutusmahdollisuuksia on hyvä kokeilla, toteaa toimitusjohtaja Jarkko Haavisto Haaviston konepajalta.

Suomessa metallialalla on merkittävä puute osaavasta työvoimasta ja tilanne on nähtävillä myös Kotkan seudulla. Henkilöstöpalveluyritys Barona kouluttaa nyt Kotkan alueelle kymmeniä uusia metallialan tekijöitä rekrytoivan koulutusohjelman kautta.

Baronan Kotkan aluepäällikön Pasi Nurmisen mukaan tilanne on alueella hankala.

— Alueen teollisuus on ollut murroksessa ja teolliset työpaikat ovat vähentyneet kolmanneksen 2000-luvulla. Valmiita ammattilaisia seudulta on erittäin vaikeaa löytää. Aikaisemmin on todettu, että ammattikoulun ja työelämän yhteensovittaminen on ollut vaikeaa. Kouluista ei tule riittävästi tekijöitä.

Koulutusohjelmassa yritykset pääsevät itse räätälöimään koulutuksen sisältöä ja koulutuksesta pyritään tekemään käytännönläheinen yrityksen puitteisiin ja tarpeisiin soveltuen. Koulutetuille ohjelma kestää noin 2,5 kuukautta.

Baronan koulutusohjelmista vastaavan Ari Lähteenmäen mukaan koulutusohjelma on luotu auttamaan yrityksiä, jotta ne saisivat sopivia työntekijöitä.

— Yritykset ovat sitoutuneet koulutukseen ja heillä on kova halu saada osaajia kasvunsa tueksi, joten motivaatio, asenne ja halu ovat tärkeitä koulutukseen hakeutuessa. Koulutuksen tavoitteena on saavuttaa pitkä ura teollisuuden alalla, Lähteenmäki kertoo.

Näkyvyyttä ja osaajia metallialalle

Kotkalaiset metallialan yritykset Haaviston konepaja ja Power Tech Group ovat lähteneet mukaan Baronan Metallimestari -koulutusohjelmaan, jonka tavoitteena on löytää ja kouluttaa työntekijöitä suoraan yritysten tarpeisiin.

Kotkassa Power Techin tuotantopäällikkönä toimiva Lauri Palm odottaa koulutusohjelmalta lisänäkyvyyttä työntekijöiden hankkimiseen:

— Lähdimme mukaan koulutusohjelmaan, koska olemme havainneet, että alalle ei ole riittävästi hakijoita ja pyrimme kantamaan kortemme kekoon, jotta saisimme konepajateollisuudelle lisää positiivista näkyvyyttä, kertoo Palm.

Myös Haaviston Konepajassa koulutusohjelmaan liittymisen motiivina on löytää motivoituneita työntekijöitä. Toimitusjohtaja Jarkko Haavisto näkee nopean kouluttautumisen edut.

— Ammattitaitoisesta työvoimasta on pulaa ja ihmisillä on erilaisia urapolkuja ja elämäntilanteita, joten kaikkia koulutusmahdollisuuksia on hyvä kokeilla. Erilaiset kouluttautumisreitit motivoivat erilaisia ihmisiä, toteaa Haavisto.

Koulutus tapahtuu yhteistyössä Kaakkois-Suomen TE-toimiston ja ELY-keskuksen kanssa ja koulutukseen hakeutuminen tapahtuu te-palvelut.fi -sivuston kautta.