Meteorologi: Etelä-Kymenlaaksoon on tulossa kunnon lumipyry — 20—30 senttimetriä lunta ja kova tuuli tekevät ajokelistä erittäin huonon

Sadealue väistyy Etelä-Kymenlaakson yltä vasta perjantain vastaisena yönä.

Raimo Eerola

Torstaina Etelä-Kymenlaaksossa voi sataa jopa 20 senttimetriä lunta. Arkistokuva.
Torstaina Etelä-Kymenlaaksossa voi sataa jopa 20 senttimetriä lunta. Arkistokuva.

Etelä-Suomeen odotetaan torstaiksi sakeaa lumipyryä. Etelä-Kymenlaaksoon sadealue saapuu puolenyön jälkeen ja lumisade alkaa aamuyön tunteina. Ilmatieteen laitos varoittaa alueen asukkaita erittäin huonosta ajokelistä.

— Ajokelin osalta tilanne ei ole pahimmillaan vielä aamuruuhkan aikaan, mutta sateet voimistuvat aamupäivän aikana ja ajokeli muuttuu päivän mittaan erittäin huonoksi, toteaa päivystävä meteorologi Anniina Valtonen Ilmatieteen laitokselta.

Maalla ajokeliä huonontaa voimakas tuuli ja merelläkin sen voimakkuus voi olla 14 metriä sekunnissa.

— Voimakas tuuli puhaltaa ensin idästä ja sitten se kääntyy koilliseen. Tuuli kinostaa lunta muun muassa teillä.

Lunta tulee ja kunnolla

Valtonen toteaa, että tulossa on aikamoinen lumipyry. Pahimmat lumisateet tulevat linjalla Hanko — Kotka.

—  Olemme tutkineet matalapaineen reittiä ja se on asettumassa Suomenlahdelle. Se tarkoittaa sitä, että sade tulee lumena eikä vetenä. Pahimmillaan vuorokauden aikana voi sataa 20 senttimetriä lunta, rannikolla jopa 30. Tämä siis Salpausselän eteläpuolisella alueella. Sen pohjoispuolella lunta tulee vain muutama sentti.

Lumisadealue väistyy Etelä-Kymenlaaksosta vasta perjantain vastaisena yönä.

Sääennuste lupaa Etelä-Kymenlaaksoon kahdesta kuuteen astetta pakkasta, mutta kovan tuulen ansiosta lämpötila tuntuu paljon kylmemmältä.