Munapirtissä on havaittu sinilevää

Kai Skyttä

Pintavesien lämmetessä sinileväkukinnat ovat lisääntyneet Kaakkois-Suomen sisävesillä ja runsaitakin kukintoja on havaittu. Itäisellä Suomenlahdella on myös esiintynyt hieman sinilevää, mutta pintakertymiä ei toistaiseksi ole havaittu.

Yleisöhavaintoja on tullut 12. Suomenlahdelta Ahvenkoskenlahdelta, Pyhtään Munapirtistä on tullut yksi havainto rantaviivaa ja -kiviä värjänneestä sinilevästä. Merialueiden havaintopaikoilla on levää ollut hippusina vedessä. Yhdeksän havaintoa on tullut eteläiseltä Saimaalta, osassa havaintoja levää on ollut runsaastikin, mutta tuulten kääntyessä ovat levälautat kulkeutuneet pois tai hajonneet.

Järvien pintavesien lämpötilat ovat edelleen kahdesta kolmeen astetta viileämpiä kuin ajankohtana keskimäärin. Pintaveden lämpötilat ovat Kaakkois-Suomessa 18 ja 21 asteen välillä. Ulkomerellä vesi on viileämpää.

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti pinnalla kelluvaa levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei etenkään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla.
Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.