Entisen Päällystökerhon ostamiseen tarvittavan lainan takaaminen äänestytti Haminan valtuustoa — Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus ry:n kykyä selviytyä lainasta epäiltiin

350 000 euron lainasta päätettiin taata 80 prosenttia äänin 31-12. Vakuutena on yhdistyksen ostama kiinteistö.

Antti-Jussi Larvio

Entisen Päällystökerhon ostamiseen tarkoitetun lainan takaaminen äänestytti Haminan valtuustoa. Laina päätettiin taata äänin 31-12.
Entisen Päällystökerhon ostamiseen tarkoitetun lainan takaaminen äänestytti Haminan valtuustoa. Laina päätettiin taata äänin 31-12.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus ry saa Haminan kaupungilta takauksen 20 vuoden lainalleen. Haminan kaupunginvaltuusto päätti tiistaina myöntää 80 prosentin takauksen kaikkiaan 350 000 euron lainalle äänin 31-12. Yhdistys ostaa entisen Päällystökerhon, johon se avasi perinnekeskus Wanhan Veteraanin elokuussa. Vakuudeksi kaupungin takaukselle tulee kiinnitys kyseiseen kiinteistöön. Kiinteistön kauppahinta on 280 000 euroa.

Takauksen myöntäminen herätti runsaasti keskustelua ja ensimmäinen äänestys käytiin asian palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi. Palautusesityksen tehnyt valtuutettu Jaana Suikkanen (kok.) moitti asian valmistelua puutteelliseksi. Hän kaipasi muun muassa tietoja yhdistyksen lainanmaksusuunnitelmista. Suikkanen totesi olevansa maanpuolustustahtoinen ja kunnioittavansa veteraaneja.

— Olen myös äänestäjien valitsema Haminan kaupunginvaltuutettu, jonka pitäisi huolehtia kaupungin taloudesta, Suikkanen kuitenkin muistutti.

Palautusesitys kaatui äänin 30-7, kuuden valtuutetun äänestäessä tyhjää.

Hämäläiseltä hylkäysesitys

Toiseen äänestykseen päästiin Pentti Hämäläisen (sd.) esitettyä takauksen hylkäämistä. Hämäläinen vastusti takausta jo kaupunginhallituksen käsittelyssä ja hän viittasikin tuolloin esittämiinsä perusteluihin.

Hämäläinen totesi veteraanien perinnettä vaalittavan jo nykyisin muissa veteraaniyhdistyksissä, jotka myös ovat tiivistäneet yhteistyötään. Hän myös epäili yhdistyksen taloudellisia mahdollisuuksia selvitä lainastaan.

— Uusi rakennus voidaan näin saada kaupungin omistukseen, Hämäläinen totesi.

Hämäläisen kanssa samoilla linjoilla yhdistyksen taloudellisista näkymistä oli demarien Jouni Airaksinen.

— Nyt eletään jonkinlaisessa Hamina Tattoo -huumassa. En jaksa uskoa yhdistyksen rahanhankintaan, hän totesi.

6 500 näyttelykävijää riittää

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Titta Erkkilä (sd.) ilmoitti, ettei kannata Hämäläisen tekemää hylkäysesitystä.

— Näen, että tämä on satsaus elinvoimaisuuteen. Näen tällä menestymisen mahdollisuudet.

Vs. kaupunginjohtaja Kirsi Hämäläinen totesi takauksen olevan poikkeuksellisen, koska kyseessä on yhdistys. Hänen mukaansa reunaehdot kuitenkin täyttyvät, kun kaupunkiin haetaan elinvoimaa ja vetovoimaa. Yhdistyksen taloudellisesta kantokyvystä Hämäläisellä oli esittää valtuutetuille yhdistykseltä saatu arvio.

— Minulla on tieto, että toiminta on tänä vuonna voitollista. Ovat laskeneet, että 6 500 näyttelykävijällä pystyvät vastaamaan lainavelvoitteistaan.

Antti Pakkanen (ps.) antoi takaukselle varauksettoman tukensa.

— En näe tässä mitään riskiä, kävijöitä tulee enemmänkin.

Tukea takaukselle tuli myös keskustan Jaakko Koskiselta. Hän totesi valmistelun tosin olleen ontuvaa, mutta itse hanke sopii hänen mukaansa hyvin perinteisen varuskuntakaupungin imagoon.

Kotoutusohjelmalle kaivattiin mittareita

Puheenvuoroja herätti myös Etelä-Kymenlaakson kuntien kotouttamisohjelman käsittely. Janne Nyholm (ps.) kyseli, miksi koko Kymenlaaksoon on laadittu kuntien yhteinen kotoutusohjelma, vaikka esimerkiksi Kotkassa on muista kunnista poikkeava kotoutettava väestö. Hän myös kaipasi selkeitä mittareita ohjelman noudattamisen seurantaan.

Ohjelman valmistelussa mukana ollut Riitta Hytönen (sd.) totesi vastaavien ohjelmien olevan muuallakin Suomessa alueellisia. Mittareita ei hänen mukaansa ole pystytty laatimaan.

— Jos Nyholm pystyy mittareita laatimaan, hyvinvointivaliokunta ottaa ne mielihyvin vastaan, Hytönen sanoi.

Valiokuntia uusiksi

Valtuusto valitsi ennakkoneuvotteluissa sovitusti uudet valiokunnat vuosille 2019 — 2021. Valiokunnat muuttuvat luottamushenkilöorganisaatiouudistuksen johdosta.

Valiokuntavalinnat vuosille 2019-2021

Kaupunkikehitysvaliokunta: puheenjohtaja Jaakko Koskinen (kesk.), varapuheenjohtaja Juha Heikkilä (sd.). Varsinaiset jäsenet: Anne Kurvi (sd.), Jenna Niinisalo (kesk.), Pirkko Parjanen (kd.), Tero Pasi (kok.), Jari Reinikka (ps.), Katja Räsänen-Risu (vihr.) ja Ella Ström (kok.).Kilpailukykyvaliokunta: puheenjohtaja Veli-Matti Hartikainen (kok.) ja varapuheenjohtaja Timo Sakki (sd.). Varsinaiset jäsenet Ritva Hauhia (kesk.), Ismo Kiuru (kesk.), Jouni Kormu (sd.), Vesa Kuukka (ps.), Pirkko Parjanen (kd.), Nora Viitala (vihr.) ja Tuija Vuoksiala (kok.).Hyvinvointivaliokunta: puheenjohtaja Hannah Honkanen (kesk.) ja varapuheenjohtaja Jaana Suikkanen (kok.). Varsinaiset jäsenet: Tero Jaakkola (sd.), Sakari Kainulainen (vihr.), Satu Kankala (kok.), Jorma Kasari (sd.), Pasi Jokela (kesk.), Pia Liikkanen (ps.) ja Riitta Oksman (kd.).Kasvatus- ja koulutusvaliokunta: puheenjohtaja Riitta Hytönen (sd.) ja varapuheenjohtaja Tomi Tuomisalo (kok.). Varsinaiset jäsenet: Tero Hankia (ps.), Hannah Honkanen (kesk.), Satu Kankala (kok.), Sari Kauta (vihr.), Markku Laitinen (kd.), Heikki Posti-Ahokas (kesk.) ja Vili-Valtteri Virtanen (sd.).

Luetuimmat