Kantasataman aiesopimus allekirjoitettiin — Tapahtumakeskuksen katon alla toivotaan syntyvän modernia elinkeinoelämän ja akateemisen maailman välistä yhteistyötä

Kantasatamaan syntyvän kokonaisuuden odotetaan lisäävän Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Kotkan kaupungin vetovoimaa.

Raimo Eerola 

Kantasataman rakennushankkeet eivät mahdollisesti toteudu samassa aikataulussa, vaan Kotkan tapahtumakeskuksen tilat voivat valmistua nopeammassa aikataulussa.
Kantasataman rakennushankkeet eivät mahdollisesti toteudu samassa aikataulussa, vaan Kotkan tapahtumakeskuksen tilat voivat valmistua nopeammassa aikataulussa.

Kotkan kaupunki, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen Xamkin Kotkan kampuksen, Kotkan kaupungin tapahtumakeskuksen ja mahdollisen Kotkan-Haminan seudun yrityskeskuksen toteuttamiseksi Kotkan Kantasatamaan.

Suunnitelman mukaan Kotkan Kantasatamasta luodaan kaupungin, korkeakoulun, yritysten, elinkeinokehittämisen ja asukkaiden yhteistyön alusta, joka vahvistaa Kotkan profiilia arvostettuna korkeakoulukaupunkina.

Kaksi rakennusta: Xamkin kampus ja Kotkan tapahtumakeskus

Kantasatamaan rakennetaan kaksi rakennusta: Xamkin kampus ja Kotkan tapahtumakeskus. Tapahtumakeskuksen osana toteutetaan yrityskeskuksen tilat, joihin on suunnitteilla muun muassa Cursorin toimipiste sekä vuokrattavia yritystiloja. Xamk sitoutuu vuokraamaan Kotkan tapahtumakeskuksesta tiloja, esimerkiksi ravintola- ja aulatiloja, vähintään 15 vuodeksi. Lisäksi Xamk vuokraa tarpeen mukaan tapahtumakeskuksen muita tiloja.

Xamk siirtää kampuksensa Metsolasta Kantasatamaan muutaman vuoden päästä. Aiesopimuksen mukaan Xamk toteuttaa osana kampusrakennusta liikuntasalin, joka on kampuskäytön ohella tapahtumakeskuksen vuokrattavissa. Kotkan kaupunki edistää osaltaan liikuntasalin vuokraamista muidenkin oppilaitosten käyttöön.

Kantasatamaan syntyvä kampuksen ja tapahtumakeskuksen kokonaisuus on Xamkille merkittävä vetovoimasatsaus niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

— Tavoitteena on luoda yrityksiin ja muihin organisaatioihin kytkeytyvä oppimisympäristö. Se tehostaa ja syventää opiskelijoiden oppimista ja tuo yrityksille uutta puhtia ongelmanratkaisuun sekä uutta työvoimaa, toteaa Xamkin hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko.

Uudelle kampukselle on tulossa myös Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekamin koulutusta.

— Kantasatamaan on sijoittumassa edistyksellisesti toisen asteen ja korkeakouluasteen merenkulunkoulutus samalle kampukselle. Tämä on tärkeää koulutusalan tulevaisuuden kannalta, kertoo Koivikko.

Akateeminen maailma ja yritystoiminta kohtaavat

Kaikkien osapuolten tavoitteena on kehittää Kantasatamaa kokonaisuutena. Tilat ja toiminnot suunnitellaan siten, että ne tukevat toisiaan ja tiloja vuokrataan siten, että niiden käyttöasteet saadaan korkeiksi. Yhteistyöhön haetaan kotimaisia ja kansainvälisiä yritys- ja kehityskumppaneita.

Rakennushankkeet eivät mahdollisesti toteudu samassa aikataulussa, vaan Kotkan tapahtumakeskuksen tilat voivat valmistua nopeammassa aikataulussa.

— Tulemme luomaan kokonaisuuden, joka perustuu ennakkoluulottomaan elinkeinoelämän ja akateemisen maailman väliseen yhteistyöhön ja tätä tukeviin tiloihin. Tavoitteena on saada Kotkaan ja seudulle kokonaan uutta liiketoimintaa ja kasvattaa runsaasti uusia yrittäjiä, kertoo Cursor Oy:n toimitusjohtaja David Lindström.

Raimo Eerola

— Tapahtumakeskuksen osalta kaupunki mahdollistaa koko Kymenlaakson alueelle uudenlaisen liiketoiminnan sekä elinvoiman syntymistä, josta ollaan jo nyt valtakunnallisesti kiinnostuneita, toteaa Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö.
— Tapahtumakeskuksen osalta kaupunki mahdollistaa koko Kymenlaakson alueelle uudenlaisen liiketoiminnan sekä elinvoiman syntymistä, josta ollaan jo nyt valtakunnallisesti kiinnostuneita, toteaa Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

Kantasatama on tärkeä kehitysalue

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö painottaa, että Kantasatama on yksi merkittävimmistä Kotkan kaupungin maankäytöllisistä kehittämisalueista.

— Aiesopimuksen hengessä nämä kolme tahoa ottavat selkeän ja konkreettisen askeleen kohti tulevaisuutta. Ammattikorkeakoulukenttä taistelee pienenevistä nuorten ikäluokista ja kilpailu opiskelijoista alkaa olla globaalia, jolloin täysin uudenlaisen opiskeluympäristön merkitys kasvaa.

— Tapahtumakeskuksen osalta kaupunki mahdollistaa koko Kymenlaakson alueelle uudenlaisen liiketoiminnan sekä elinvoiman syntymistä, josta ollaan jo nyt valtakunnallisesti kiinnostuneita. Tähän kokonaisuuteen liittyvät ja Cursor Oy:n toteuttamat yritystilat lisäävät varmuudella alueen ja kaupungin vetovoimaa, toteaa Sirviö.

Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask nostaa esiin matkailullisen kehittämisen.

— Kantasatama on mielenkiintoinen kehittämiskohde, jonka tulevaisuus kirkastuu päivä päivältä. Kotkan kaupungin tavoitteena on olla yksi Suomen kärkikaupungeista, jossa tarjotaan matkailupalveluita monipuolisesti ja joka on tapahtumien järjestäjänä tunnettu. Ammattikorkeakoulu tukee Kotkan tavoitetta uusilla, moderneilla opiskelumahdollisuuksilla ja tiloilla. Kotka tarvitsee hankkeen tueksi hotellioperaattorin, joka kruunaisi kokonaisuuden, Brask toteaa.