Toimittaja, kirjailija Pentti Sainio varoittaa Suomea ostamasta toista kertaa ylihintaisia amerikkalaisia hävittäjiä

Kimmo Seppälä

Pentti Sainio on tutkinut pitkään puolustusvoimien asehankintoihin liittyviä asioita. Hänen mielestään siihen liittyy paljon korruptiota.
Pentti Sainio on tutkinut pitkään puolustusvoimien asehankintoihin liittyviä asioita. Hänen mielestään siihen liittyy paljon korruptiota.

Toimittaja, kirjailija Pentti Sainio ampuu kovilla, on kysymys jääkiekosta tai puolustusvoimista. Molemmista aiheista, tai oikeastaan niihin liittyvästä korruptiosta, Sainio on kirjoittanut hyvinkin kriittisiä ja mielipiteitä jakavia kirjoja. Hän on halunnut herättää keskustelua.

Pentti Sainion tuorein kirja Armeijan hukatut miljardit — Suomen sotajohdon salaisuudet on jatkoa 15 vuoden takaiselle teokselle Maanpuolustusta vai suurvaltapolitiikkaa? Sainio on kirjoittanut kirjan, jotta syntyisi asiallista keskustelua ennen kuin Suomen eduskunta päättää Hornetien seuraajista. Hän toivoo, ettei Suomi tekisi samaa virhettä toista kertaa. Virhe olisi se, että Suomi ostaisi aivan ylihintaista amerikkalaista sotakalustoa ja samalla avustaisi Yhdysvaltoja sen osallistumisessa kansainvälisiin konflikteihin.

Sainio muistuttaa, että Hornetien piti aikoinaan maksaa 1,5 miljardia euroa. Todellinen hinta 35 vuoden elinkaariajattelun mukaan oli 35 miljardia.

— Olisiko eduskunta hyväksynyt Hornettien hankinnan, jos se olisi tiennyt niiden todellisen hinnan? Sainio kysyy.

Sainio varoittaakin.

— Jos suomalaiset pannaan ostamaan vanhentuvien Hornetien tilalle amerikkalaisia maailman kalleimpia F-35 -koneita, ne maksavat 30 aikana 60-80 miljardia euroa, Sainio sanoi vieraillessaan Karhulan Reserviupseerikerhon tilaisuudessa. | 

Eija Anttila