Kymen Suurmarkkinat järjestetään Ruonalassa koronatilanteesta huolimatta – Alueella ei ole maskipakkoa, mutta erittäin voimakas suositus

Normaalivuosien 20 000–30 000 kävijästä odotetaan saapuvan noin puolet viikon päästä Ruonalan urheiluhalliin. Halli on jaettu lohkoihin ja kulkuovia on lisätty. Sairaana ei paikalle ole asiaa.

Kimmo Seppälä

Kymen Suurmarkkinat järjestetään Ruonalan urheiluhallissa loka-marraskuun vaihteessa koronatilanteesta huolimatta, mutta tarkoin turvallisuusjärjestelyin. Arkistokuva.
Kymen Suurmarkkinat järjestetään Ruonalan urheiluhallissa loka-marraskuun vaihteessa koronatilanteesta huolimatta, mutta tarkoin turvallisuusjärjestelyin. Arkistokuva.

Kymen Suurmarkkinat järjestetään koronatilanteesta huolimatta, mutta tiukoin turvallisuusjärjestelyin viikon päästä Kotkassa, kertoo tapahtumavastaava Ari Kallas Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksesta.

Maskipakkoa markkina-alueella ei ole, mutta Kallaksen mukaan se on erittäin voimakas suositus.

– Henkilökunta käyttää kokonaisuudessaan maskeja ja myös suurin osa markkinamyyjistä. Maskeja on myös myynnissä useilla osastoilla markkinoilla.

Suurmarkkinat on vetänyt Kallaksen mukaan vuosittain noin 20 000-30 000 kävijää.

– Tänä vuonna meillä ei ole mitään kävijätavoitetta. Olemme elokuusta lähtien järjestäneet isoja tapahtumia, joissa kävijämäärät ovat olleet keskimäärin noin puolet normaalista. Näin uskomme olevan myös Kotkassa.

Markkinapaikkana toimiva Ruonalan palloiluhalli on jaettu useisiin lohkoihin ja hallin sisääntulo- ja ulosmeno-ovia on lisätty ja turvavälejä huomioitu monin eri tavoin. Itse hallissa sisällä on neljä erillistä lohkoa ja ulkona viides.

Kävijämäärää ei Kallaksen mukaan varsinaisesti rajoiteta, ellei halli tai jokin sen lohkoista ala ruuhkautua niin, että turvavälejä olisi vaikea pitää. Tällöin voidaan jokin lohkoista väliaikaisesti sulkea ja kuulutuksin ohjata ihmisiä muihin lohkoihin tai ulos.

Myös lapsille ja nuorille tarkoitetussa tivolissa on puuhalaitteisiin omat rajoituksensa.

– Tivolilla on omat rajoituksensa, kuinka paljon asiakkaita voi ottaa yhtäaikaisesti laitteisiin.

Sairaana ei sisään saa tulla

Suurmarkkinoilla painotetaan Kallaksen mukaan terveyttä ilman minkäänlaista riskinottoa.

– Selkeä ohje on, että sairaana tai edes pienintäkään koronan tai flunssan oiretta tuntevana ei tulla markkinoille.

Suurmarkkinoilla isot "Terveenä tervetuloa markkinoille" -kyltit tervehtivät tulijoita suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi turvaohjeineen heti porteilla.

– Meillä on myös mahdollisuus järjestää mahdollisia koronan oireita tunteva kauppias pikatestiin. Tapahtuma on kaksipäiväinen, ja perjantai on alueen rakennuspäivä. Olemme sopineet Terveystalon kanssa siitä, että jos joku kauppias tai henkilökunnan jäsen saa koronaan viittaavia oireita, niin hänet saadaan ripeästi testiin, sanoo Kallas.

Kallas toteaa, että tulokset on tärkeää saada mahdollisimman nopeasti, jotta mahdollisen koronatartunnan tapauksessa voidaan heti kartoittaa altistuneet. Selkeä ohje on, etteivät myöskään kauppiaat tule paikalle oireisina, mutta koronatestin mahdollisuus on varotoimi siltä varalta, jos joku saa oireita kesken tapahtuman.

Käsidesiä parissa sadassa eri paikassa

Markkinavieraille on myös näkyvästi merkityt käsidesipisteet.

– Myös kaikilla kauppiailla on osastoissaan ilmaiset vapaasti yleisön käytössä olevat näkyvästi merkityt käsidesipisteet. kaikkiaan käsidesipisteitä on parisataa, kertoo Kallas.

Markkina-alueet on jaettu valvonnallisesti useisiin lohkoihin, joissa jokaisessa on omat järjestyksenvalvojansa, toimitsijat ja siistijät.

Erityistä huomiota kiinnitetään Kallaksen mukaan turvaväleihin.

– Jos joku tietoisesti ja jatkuvasti niitä rikkoo, saa varautua järjestyksenvalvojan megafonin kautta tekemään kohteliaaseen, mutta tiukkaan huomautukseen.

Valmis nauhoite kertoo kolmella kielellä turvavälien tärkeydestä.

Järjestäjät vetoavat terveeseen maalaisjärjen käyttöön.

– Jos järjestäjät, kauppiaat sekä asiakkaat tekevät yhdessä parhaansa, niin se mahdollistaa tapahtumien järjestämisen tulevaisuudessakin, sanoo Kallas.

Kallaksen mielestä Kymen Suurmarkkinat on turvajärjestelyineen turvallisempi kauppapaikka kuin automarketit tai sisäkauppakeskukset.

Yrittäjiä markkinoilla lähes 150

Perinteiset Kymen Suurmarkkinat järjestetään lauantaina 31. lokakuuta ja sunnuntaina 1. marraskuuta.

Ruonalan palloiluhalliin on tulossa järjestäjän mukaan tänä vuonna lähes 150 yrittäjää.

Suurmarkkinoilla on etusija itsetehtyjä tai kasvatettuja tuotteita myyvillä kauppiailla.

Tämä näkyy Kallaksen mielestä selvästi, koska tarjolla on lukuisten alkutuottajien ja pienten elintarvikealan yritysten ruokaherkkuja ympäri Suomea ja maailmaa.

– Myös yhä useammat käsityöläiset myyvät tuotteitaan markkinoilla, sanoo Kallas.

Juttua päivitetty klo 16.14: selvennetty, että koronan pikatestaus on järjestetty tapahtuman kauppiaita ja henkilökuntaa varten.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset