Kotka ei lähde mukaan työllisyyden kuntakokeiluun

Kotkassa on päätetty jatkaa alueellista hyväksi havaittua yhteistyötä.

Jussi Lopperi

Kotka ei halua satsata lähes miljoonaa euroa työllisyyden parantamiskokeiluun.
Kotka ei halua satsata lähes miljoonaa euroa työllisyyden parantamiskokeiluun.

Kotkan kaupunki ei aio hakea mukaan työllisyyden kuntakokeiluun. Kokeilu on tarkoitettu vähintään 30 000 asukkaan kunnille ja sen tarkoituksena on luoda tehostettu palvelumalli, jossa kunnat, ELY-keskus, TE-toimisto, osaamispalveluiden tuottajat ja opetushallinto tiivistävät yhteistyötään. Kokeilussa sovitetaan yhteen kunnan ja valtion palveluita ja sosiaali- ja terveyspalveluita.

Tavoitteena on parantaa työllisyyttä ja vahvistaa kuntien osaa työllisyyspalveluissa. Kokeilun ajaksi valtiolta siirtyisi henkilöstöä kuntiin. Kunta rahoittaisi kokeilusta osan, Kotkassa summa olisi hieman alle miljoona euroa.

Ensimmäisessä vaiheessa kuntakokeilu alkaa muun muassa Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa. Toiseen vaiheeseen etsitään lisää kuntia. Kolmannessa vaiheessa kokeillaan kaupunkien ehdotusten mukaan laadittuja toimintamalleja. Kolmannen vaiheen kokeilusta myös Kotka on kiinnostunut.

Kotka ei hae mukaan kokeiluun, koska sillä on jo sopimuksiin perustuvaa alueellista yhteistyötä työllisyyden edistämiseksi. Sen vuoksi kaupunki ei näe tarvetta uudelle määrärahalle.

Kaupungin yksi ensi vuoden tärkeimmistä tavoitteista on työllisyys ja elinvoiman kehittäminen. Kaupunginhallituksen esityksen mukaan työllisyydessä tehtävä yhteistyö on jo nyt Kotkassa hyvin toimivaa ja sitä kannattaa jatkaa.