Kuka väistää ketä ja mitä kaistaa pitää ajaa? — Liikenneopettajaa huvitti Huumantiellä

Lukijan kuva

Huumantien varressa ollut merkki on muuten oikeanlainen, mutta nuolet ovat väärässä järjestyksessä.
Huumantien varressa ollut merkki on muuten oikeanlainen, mutta nuolet ovat väärässä järjestyksessä.

Huumantietä Jylpyltä Kyminlinnaan ajanut kotkalainen liikenneopettaja hieraisi tasoristeyksen tietämillä silmiään. Tien reunassa on meneillään vesijohtotyö, jonka vuoksi toinen ajokaista on jouduttu sulkemaan liikenteeltä.

Kun näin joudutaan tekemään, laitetaan tien varteen tilapäiset väistämisvelvollisuutta koskevat liikennemerkit. Näin on menetelty nytkin — etuajo-oikeutta osoittava merkki vain on vieraanlainen.

Suomalainen liikennemerkki numero 221 on etuajo-oikeus kohdattaessa. Siinä on sinisellä pohjalla kaksi nuolta: oikeanpuoleinen valkoinen nuoli osoittaa ylöspäin ja vasemmanpuoleinen punainen nuoli alaspäin.

Kyseisen merkin vastapari on merkki numero 222 eli väistämisvelvollisuus kohdattaessa. Se on pyöreä punareunainen merkki, jossa on keltaisella pohjalla musta ja punainen nuoli. Oikeanlaiset merkit löydät täältä.

— Toki ymmärrän, että tuolla Huumantien merkillä tarkoitetaan etuajo-oikeutta kohdattaessa, mutta tuonkaltainen merkki olisi ymmärrettävissä Isossa-Britanniassa tai muissa maissa, missä on vasemmanpuoleinen liikenne, kirjoittaa liikenneopettaja.

Kymen Vedestä kerrotaan, että virheellinen merkki on ostettu yhtiöltä, joka valmistaa virallisia liikennemerkkejä. Virheellinen merkki on jo tänään tiistaina vaihdettu oikeaan.

Vesiyhtiön mukaan autoilijat ovat kyllä osanneet ajaa putkityön ohi ilman sen kummempia ongelmia, vaikka nuolet merkissä ovat olleet suomalaisittain väärin päin.

Riina Lehtoranta

Uusimmat uutiset