Kymenlaakson käräjäoikeudessa käsitellään erittäin vaarallisten huumeiden katukauppaa — yhdellä syytetyllä yhteyksiä rikollisjärjestö Hells Angelsiin

Huumekauppaa käytiin Kouvolan keskustassa, Torikadulla sijaitsevassa myymälässä ja sen läheisyydessä.

Moises Garibay

Kymenlaakson käräjäoikeudessa käsitellään erittäin vaarallisten huumeiden katukauppaa — yhdellä syytetyllä yhteyksiä rikollisjärjestö Hells Angelsiin

Kymenlaakson käräjäoikeudessa on käsitelty mittavaa huumerikoskokonaisuutta, joka kytkeytyy Kouvolaan. Syytteet on luettu kaikkiaan yhdelletoista miehelle.

Huumekauppoja on harjoittanut Kouvolassa neljä miestä, joista kolme on kouvolalaisia. Kauppaa on käyty Torikadulla sijaitsevassa myymälässä ja sen läheisyydessä. Vastaajista kolme on listattu vastuuhenkilöiksi liikettä pyörittävässä yhtiössä.

Joukon ei-kouvolalainen jäsen on syytteen mukaan järjestäytyneen rikollisryhmän Hells Angels MC:n ehdokas- eli prospect-jäsen. Miehelle luettiin syyte muun muassa neljästä törkeästä huumausainerikoksesta.

Ensimmäisessä tapauksessa hän oli myynyt kuluvan vuoden tammikuussa 99 grammaa erittäin vaaralliseksi luokiteltua 26-prosenttista amfetamiinia kahdelle miehelle Torikadun liikkeessä. Aine oli takavarikoitu miesten käyttämästä autosta.

Toisessa tapauksessa prospect-jäsen oli myynyt 1 809 grammaa marihuanaa kahdelle ostajalle helmikuussa. Tuolloin hänen kumppaneinaan oli kolme kouvolalaista miestä. Huume oli pakattu henkilöautoon, joka oli luovutettu ostajille liikkeen läheisyydessä.

Toukokuussa yhden kouvolalaisen miehen autosta takavarikoitiin 682,3 grammaa amfetamiinia ja 65,1 grammaa metamfetamiinia. Todisteiden perusteella huumeet olivat olleet miehellä säilytettävinä ja hän oli kuljettamassa niitä toiseen paikkaan. Prospect-jäsen ja toinen kouvolalaismies kytkeytyvät samaan tapaukseen.

Heinäkuussa poliisi takavarikoi 1992,2 grammaa marihuanaa Jaalassa sijaitsevasta hallista, joka oli ollut prospect-jäsenen ja yhden kouvolalaismiehen käytössä. Huumeet löytyivät ilmastointihormissa olleesta kassista.

Takavarikoitu erä oli aiemmin ollut maastokätkössä Vihdissä. Yksi vastaajista oli saamansa toimeksiannon mukaisesti noutanut sen kotiinsa ja säilyttänyt sitä 1—2 viikon ajan. Sitten hän oli ohjeen mukaan palauttanut sen samaan kätköön.

Kokonaisuuteen liittyy myös kahden kouvolalaismiehen kotiviljely. Syytteen mukaan toisen asuntoon oli rakennettu tila, jossa kasvatettiin 14:ää hamppukasvia. Niistä olisi saanut yhteensä noin 350 grammaa marihuanaa.

Prospect-jäsen ja yksi kouvolalaismies saivat lisäksi syytteen törkeästä rahanpesusta. Syytteen mukaan he ottivat vastaan varastettua tavaraa: Harley Davidson -moottoripyörän, moposkootterin ja klapikoneen. Tavaroiden arvo on yhteensä noin 20 800 euroa.

Vastaajista neljä sai syytteen myös ampuma-aserikoksesta. Prospect-jäseneltä on takavarikoitu revolveri ja kuusi patruunaa. Yhdeltä kouvolalaismieheltä löydettiin pistooli ja satoja erityyppisiä patruunoita. Häneltä ja toiselta kouvolalaismieheltä takavarikoitiin lisäksi eri yhteydessä pistooli, viisi patruunaa ja kaasusumutin. Yhden huumeiden ostajan asunnosta löydettiin 127 haulikon patruunaa.

Kahden miehen osalta syytteet ovat vielä käsittelemättä. Käsiteltyjen syytteiden osalta annetaan tuomio kolmen viikon kuluttua.

Syyttäjä vaatii kaikille vastaajille vankeusrangaistusta. Valtiolle vaaditaan korvattavaksi rikoshyötynä ja laajennettuna rikoshyötynä saatuja varoja yhteensä noin 66 000 euron verran. Suurin yksittäinen korvausvastuu on prospect-jäsenellä, jolta vaaditaan noin 42 000 euron korvauksia.

Vastaajista viisi on ollut rikosten teon aikana ehdonalaisessa vapaudessa. Syyttäjä vaatii, että heidän jäännösrangaistuksensa pannaan täytäntöön.