Kiertotaloutta Kotkassa: Vihreiden Pekka Haavisto sai perussuomalaiset luistimet, joita myös demarit lainaavat

Vihreillä ei ole suosikkeja tai inhokkeja mahdollisiksi hallituskumppaneiksi. Lähdemme asiakysymykset edellä, Haavisto sanoo.

Raimo Eerola

Pekka Haavisto tapasi Kotkassa ja Haminassa vihreiden paikallisia toimijoita ja uskaltautui myös luistelemaan, vaikka keli ei ollut paras mahdollinen.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto vauhditti puolueen vaalityötä Kotkassa ja Haminassa sunnuntaina.

Kotkan vierailulla puheenjohtaja pantiin luistelemaan jäätävässä tihkusateessa Arto Tolsa areenalla. Heti portilla rikottiin puoluerajoja. Haavistolle luistimet lainasi Kotkan perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Olli Kekkonen, jonka puoliso on vihreiden Hanna-Kaisa Lähde. Ennen Haavistoa luistimet olivat olleet Kotkan demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Sami Virtasen perheessä.

”Sinipunavihreät” luistimet ainakin sopivat vieraan jalkaan, joten Haavisto pääsi jäälle pyörähtelemään vihreiden paikallisten eduskuntavaaliehdokkaiden seuraksi.

Vihreillä huoli nuorista

Kymen Sanomat esitti Pekka Haavistolle viisi kysymystä vaaleihin ja tulevaan neljään vuoteen liittyen.

Mikä on puolueen tärkein tavoite ja millä konkreettisilla keinoilla puolue aikoo sen saavuttaa?

— Meillä on kolme teemaa: ilmastokysymykset, koulutuksen kunnianpalautus sekä köyhyyden ja eriarvoisuuden vastainen työ.

— Meitä on erityisesti huolestuttanut kadonnut nuoriso eli ne 60–70 000 nuorta, jotka eivät ole missään koulutuksessa tai työssä. Siihen auttavat monet keinot. Olemme esittäneet muun muassa oppivelvollisuuden pidentämistä ja lisää resursseja etsivälle nuorisotyölle. Jos syrjäytymiskehitys jatkuu, se estää oikeastaan kaiken muun kehityksen Suomessa.

Mihin kannatukseen puolue on tyytyväinen vaaleissa?

— Eteenpäin mennään. Olimme tietysti kesällä ja syksyllä aika syvällä muun muassa puheenjohtajakriisin takia. Nyt tuntuu, että niistä kriiseistä on selvitty.

— Gallupit ovat olleet siellä 13 prosentin hujakoilla. Hyvä, jos sinne päästään. Mutta sellainen tunnelma on, että eduskuntaryhmän koko tulee kasvamaan huomattavasti. Toivon myös, että Kymenlaakson alueelta saadaan kansanedustaja eduskuntaan.

Sote ei ehkä tällä vaalikaudella mene maaliin — Pekka Haavisto

Jos puolue on seuraavassa hallituksessa, ketkä olisivat mieluisimpia hallituskumppaneita?

— Tätä on moneen kertaan kysytty. Lähdemme asiakysymykset edellä. Olemme mielellämme sellaisessa hallituksessa mukana, jossa päästään eteenpäin ilmasto- ja koulutuskysymyksissä sekä köyhyyden torjunnassa.

Miten sote-tilanteessa päästään eteenpäin ja millä aikataululla?

— Nyt nämä vanhusten huollon epäkohdat ovat herättäneet keskustelua siitä, mistä konkreettisista kysymyksistä sotessa voi olla kysymys. Vanhusten elämällä ja hoidolla ei voi tehdä vain bisnestä. Yhteiskunnan ohjauksen täytyy olla aika vahva.

— Uskomme, että sote ei ehkä tällä vaalikaudella mene maaliin. Olemme markkinamalliin epäilevästi suhtautuvien puolueiden joukossa. Sosiaali- ja terveysalaa ei voi kokonaan yksityistää.

Miten puolue auttaisi koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevaa nuorta?

— Oppivelvollisuuden ikärajan nosto on sinänsä hyvä asia. Mutta toisen asteen koulutuksen pitää olla myös erilaisille ryhmille suunnattuja, käytännön elämään orientoituneita opintomahdollisuuksia. Ehkä kaikkein surullisinta on ollut kuulla tapauksista, joissa ammatillisessa koulutuksessa oppilaiden työviikot ovat lyhentyneet 3- tai 4-päiväisiksi, eivätkä oppilaat saa opetusta tai apua.

— Oppilaitoksiin pitää palauttaa resurssit lähiopetusta ja opinto-ohjausta varten. On nuoria, jotka eivät edes tiedä, mille kurssille pitäisi hakea. Aika herkässä iässä olevia nuoria on jätetty oman onnensa nojaan.

Luetuimmat