Kotkan kaupunginjohtajaehdokkaat uskovat Kotkan tulevaisuuteen — neljä ehdokasta vastasi kolmeen kysymykseen

Kotkan kaupunginjohtajaksi hakevat muun muassa Riku Rönnholm, Terhi Lindholm, Ari Korhonen ja Antti Karjalainen.
Kotkan kaupunginjohtajaksi hakevat muun muassa Riku Rönnholm, Terhi Lindholm, Ari Korhonen ja Antti Karjalainen.

Kotkan kaupunginjohtajan paikkaa tavoittelee 18 henkilöä. Kotkan kaupunginhallitus valitsee viikon kuluttua, ketkä heistä halutaan haastatteluun. Kymen Sanomat valitsi joukosta neljä ja esitti heille kolme helppoa kysymystä.

1. Mikä olisi vahvuutesi/heikkoutesi Kotkan kaupunginjohtajana?

2. Pelottaisiko ryhtyä johtamaan lähes kriisikuntaa?

3. Mikä olisi mottosi Kotkan kaupunginjohtajana?

Näin he vastasivat:

Riku Rönnholm, 47

kunnanjohtaja, Iitti:

1. — Vahvuuksiani ovat monipuolinen kokemus niin kuntapuolen kuin yrityssektorinkin tehtävistä. Uskon tämän antavan kaupunginjohtajan tehtävässä tärkeää laaja-alaista näkökulmaa asioihin sekä ymmärrystä kaupunkiin työpaikkoja ja elinvoimaa luovien yritysten ja yrittäjien tarpeista. Kotkan ja Kymenlaakson tilanteesta olen nykyisen tehtäväni kautta jo hyvin perillä. Ulkopuolelta tulevana pystyn kuitenkin tuomaan uutta näkemystä kaupungin asioiden hoitoon. Olen talouden realiteetit ymmärtävä harkitseva realisti, joka ei kuitenkaan pelkää riskejä tai vaikeiden päätösten tekemistä. Olen yhteistyökykyinen ja johtamistapani on avoin ja keskusteluun kannustava.

Kuuden lapsen isänä minulla on hyvä käsitys lapsiperheiden palvelutarpeista.

Todellisiakin heikkouksia toki on, mutta niitä tässä listaamatta mieleen tulee merikaupunkiin sopivan veneen puute.

2. — Ei pelota. Kotkalla, siinä missä muillakin kunnilla, on omat haasteensa. Kaupungissa haasteet on tunnistettu ja niihin on tartuttu ja ollaan valmiita tarttumaan jatkossakin. Kotkan sijainti Helsingin ja Pietarin välissä hyvien tie- ja meriliikenneyhteyksien varrella tarjoaa kaupungille erinomaiset mahdollisuuden pärjätä kaupunkien ja alueiden välisessä kilpailussa. Sairaala, uusi kampusalue ja muut vireillä olevat hankkeet vahvistavat ja luovat pohjaa Kotkan elinvoiman positiiviselle kehittymiselle.

3. — Yhteistyöllä yhteiseen maaliin.

Terhi Lindholm, 44

kehitysjohtaja, Kotka:

1. — Kotikaupungin tulevaisuus on minulle sydämen asia, olen motivoitunut ja sitoutunut siihen. Tunnen ihmiset, yritykset ja kaupunkiorganisaation hyvin. Olen määrätietoinen kehittäjä ja haluan saada tuloksia aikaan. Satsaan hyvään yhteistyöhön, ilmapiiriin, avoimuuteen ja aktiiviseen viestintään. Vahvuuksiani ovat kielitaito, kansainvälisyys ja verkostot.

Minulla on vahva kokemus kaupungin elinvoiman kehittämisestä ja johtamisesta.

Olen ollut uudistamassa toimintaa ja vienyt läpi talouden tasapainottamisohjelman omalla vastuualueellani.

Joskus olen kärsimätön pääsemään tuloksiin ja olen oikaissut asioissa, jolloin kaikki eivät pysy mukana. Otan kuitenkin opiksi virheistä. Ruotsin kielen taitoni ei ole erityisen hyvä.

2. — Ei, mutta taloustilanteen kuntoon saattamiseksi pitää tehdä töitä. Yksin ei tarvitse tehdä, kaupungin organisaatiosta löytyy kovan luokan talousosaajia. Keinoja kannattaa myös etsiä henkilöstön kanssa yhdessä, tästä on hyviä esimerkkejä muualta. Näen Kotkan tulevaisuuden valoisana kun taloudesta, asukkaista ja ympäristöstä pidetään huolta ja elinvoimaan uskalletaan satsata.

3. — Tehää yhes uutta hyvän tuulen Kotkaa!

Lisäksi koriksen EM-kisojen kunniaksi lainaus Henrik Dettmannilta: ”Jos haluat tuloksia, unohda oma ego, kuuntele muita ja keskity peliin.” Se sopii myös kaupungin johtamiseen.

Ari Korhonen, 45,

kaupunginjohtaja, Raisio:

1. — Vahvuuteni ovat kokemukseni kunta-alalta ja kaupunginjohtamisesta, valtakunnalliset ja kansainväliset verkostoni sekä aito halu onnistua yhdessä kotkalaisten kanssa. Olisin helposti lähestyttävä henkilö kaupunkilaisille.

Joskus täytyy hieman jarruttaa omia kehittämisajatuksiaan ja muistaa, että isot laivat kääntyvät hitaasti.

2. — Vaikka taloudessa on selvää haastetta, en koe Kotkaa kriisikunnaksi, sillä alueella on paljon kasvupotentiaalia. Raisiossa olemme kamppailleet vastaavien talousvaikeuksien kanssa, talousohjelmalla saimme velkaa lyhennetyksi 11 miljoonaa, kulukasvu oli viime valtuustokaudella keskimäärin vain 1,5 % ja tase on nyt vahvasti ylijäämäinen. Peruspalveluita ei ole jouduttu heikentämään. Samat konstit eivät välttämättä toimi eri paikkakunnilla samalla tavoin, mutta uskon, että kehittämisen varaa on aina.

3. — Meidän Kotkamme, vetovoimainen kasvun paikka.

Antti Karjalainen, 45

kulttuurijohtaja, Kotka:

1. — Vahvuuteni ovat: kansainvälinen ja monipuolinen johtajakokemus, joka on hankittu ennen kaikkea muutosjohtajana. Kuunteleva, keskusteleva ja osallistava mutta samalla jämäkkä päätöksentekotapa. Heikkouteni on, että olen tulosjohtamisessa hieman kärsimätön.

2. — Ei pelota. Kotkan talous ei ole tällä hetkellä kestävällä pohjalla mutta edellytykset tervehdyttämiselle ovat hyvät ja tulossa olevat muutokset parantavat talouden ennustettavuutta. Yhdessä koko henkilöstön ja päätöksentekijöiden kanssa laadittu ohjelma alijäämien kattamiselle tarvitaan mutta aito muutos lähtee hallinnon läpinäkyvyydestä ja siitä, että kaikki ovat mukana säästötalkoissa. Kotkaa pitää johtaa edestä ja kaikkien kotkalaisten keskeltä.

3. — Yleinen työn tekemisen mottoni on: kovalla päällä ja suurella sydämellä. Sen rinnalle ottaisin vielä, että pidetään hyvä mieli virkeänä.

Eija Anttila

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.