Elintarvikelaki sallii koiran tuomisen markkina- ja tapahtuma-alueille — kahvilanpitäjä voi päättää itse saavatko koirat tulla sisälle

Kymen Sanomien lukijat ovat keskustelleet kiihkeästi koirien pääsystä yleisille paikoille, kuten toreille ja kahviloihin.

Eläinten pääsystä elintarvikehuoneistoihin säädetään ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta annetulla maa- ja metsätalousministeriön asetuksella.

— Asetusta muutettiin maa- ja metsätalousministeriön asetuksella kesäkuussa siten, että ilmoitetun elintarvikehuoneiston asiakastiloihin saa nykyisin tuoda näkövammaisen henkilön opaskoiran, kuulovammaisen henkilön kuulokoiran ja fyysisesti vammaisen henkilön avustajakoiran lisäksi myös muun vammaista tai pitkäaikaissairasta henkilöä avustavan koiran kuten tuki- ja hypokoiran, kertoo lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen Maa- ja metsätalousministeriön ruokaosastolta.

Muutos laajentaa edellä mainittujen hyötykoirien pääsemistä esimerkiksi ruokakauppojen asiakastiloihin, joihin tavalliset lemmikit eivät pääse.

Ihan tavallisia koiria on voinut tuoda kahviloihin jo muutaman vuoden ajan.

— Ravintoloihin ja kahviloihin lemmikkejä on voinut tuoda jo viitisen vuotta, mikäli tarjoilutilan omistaja on niin päättänyt. Erilaisia markkina- ja tapahtuma-alueita tai toreja ei sellaisenaan pidetä elintarvikehuoneistona, joten elintarvikehuoneistoihin liittyvä säännös ei koske niitä, toteaa Haikonen.

Oikaisu

Toisin perjantain lehdessä annetaan ymmärtää, Meripäivien ohjelmapäällikkö Tiina Salonen ei vedonnut elintarvikelainsäädäntöön kommentissaan. Kyseessä oli toimittajan erehdys.

- Tapahtuman järjestäjä kieltää eläinten (mm. koirien) tuonnin tapahtuma-alueelle koirien oman hyvinvoinnin ja turvallisuuden takia. Alueella on paljon ihmisiä ja koira voi suuressa ihmisjoukossa käyttäytyä normaalista poikkeavasti.

Alueella myydän elintarvikkeita ja siellä on myös jonkin verran meteliä. Sekä tapahtumayleisön, että eläinten kannalta eläinten on parempi olla muualla kuin suuressa yleisötapahtumassa, tiedottaa Salonen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.