Aiesopimus Kantasataman kampuksesta, tapahtumakeskuksesta ja yrityskeskuksesta allekirjoitetaan perjantaina Kotkassa

Raimo eerola

Tapahtumakeskus ja kampus maksaisivat 55 miljoonaa euroa.
Tapahtumakeskus ja kampus maksaisivat 55 miljoonaa euroa.

Kotkan kaupunki, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk allekirjoittavat perjantaina aiesopimuksen Xamkin Kotkan kampuksen, Kotkan kaupungin tapahtumakeskuksen ja mahdollisen Kotkan-Haminan seudun yrityskeskuksen toteuttamiseksi Kotkan Kantasatamaan.

Suunnitelman mukaan Kotkan Kantasatamasta luodaan kaupungin, korkeakoulun, yritysten, elinkeinokehittämisen ja asukkaiden yhteistyön alusta, joka vahvistaa Kotkan profiilia arvostettuna korkeakoulukaupunkina.

Kotkan kaupungin suunnitteleman tapahtumakeskuksen ja Xamk:n kampuksen yhteistyön muotoja ei ole vielä hiottu sopimukseksi. Aiesopimus oli määrä solmia toukokuussa, mutta selvitys sopimuspohjaksi ei valmistunut.

Kymmenien miljoonien eurojen suunnitelmat

Tapahtumakeskus ja kampus maksaisivat 55 miljoonaa euroa. Kampuksen osuus tästä olisi 35 miljoonaa euroa ja loput jäisi Kotkan kaupungin tapahtumakeskuksen osuudeksi. Kotkan rahoitus tulisi niin sanotuista sähkörahoista, jotka kaupunki sai myydessään Kymenlaakson Sähkön osakekannan 2017.

Tapahtumakeskuksesta on kaavailtu paikkaa 1 500 hengen kokouksille sekä yleisömäärältään 2 500-3 000 hengen konserteille. Keskus valmistuisi vuonna 2021, kampus 2022 tai 2023. Kotkan kaupunginvaltuusto päätti sen toteuttamisesta lokakuussa 2017.

Lisämäärärahasta kohteen suunnitteluun ja valmisteluun päätettiin valtuustossa kuluvan vuoden huhtikuussa. Kokonaisuudessaan rahoitusta valmisteluun osoitettiin kuluvalle vuodelle 320 000 euroa. Valmistelukulut valtuusto päätti laskuttaa takaisin tapahtumakeskuksen myöhemmin perustettavalta yhtiöltä.

Toimijana keskuksessa tulee olemaan operaattoriyhtiö, kaupunki on toiminnassa vain infran rakentaja.

Kommentoidut