Teknologiausko ei kuulu kohtuusliikkeeseen

Kotkassa pidetyssä kohtuusseminaarissa puhuttiin muutoksista ja hyvinvointivaltiosta.

Kimmo Seppälä

Kotkassa pidetyn kohtuusseminaarin sisältöä oli rakentamassa Abraham Sutela Kouvolasta. Kohtuusliikkeeen perustajiin kuuluva Markku Aho (oikealla)  tuli seminaariin Joensuusta.
Kotkassa pidetyn kohtuusseminaarin sisältöä oli rakentamassa Abraham Sutela Kouvolasta. Kohtuusliikkeeen perustajiin kuuluva Markku Aho (oikealla) tuli seminaariin Joensuusta.

Kohtuustoiminnassa tarkastellaan asioita eri näkökulmista ja kokonaisvaltaisesti. Mihinkään näkökulmaan ei erikoistuta, vaikka ilmastonmuutoksen liittyvät asiat ja luonnonvarojen käytön vähentäminen ovat olennaisia. Näin sanoo kohtuusliikkeen perustajiin kuuluva Markku Aho Joensuusta. Siellä perustettiin Kohtuus vaarassa -liike vuonna 2009.

Valtakunnalliseen kohtuusseminaariin Kotkassa osallistunut Aho sanoo, ettei teknologiausko kuulu kohtuusliikkeeseen, vaikka teknologiaan kohdistuvasta vihamielisyydestä ei ole kyse.

— Vuosittain pidettävät seminaarit ovat tärkeitä. Näiden aikana syntyy monipuolista keskustelua. Me emme luota pelkkään nettikeskusteluun, vaan järjestämme foorumeja, joissa voidaan keskustella kasvokkain, sanoo Aho.

Kotkalainen Tiina Wallden oli mukana, kun Kohtuus Kymenlaaksossa -liike perustettiin kaksi vuotta sitten. Kohtuutta tarjotaan vaihtoehtona talouskasvusta ja fossiilienergiasta riippuvaiselle järjestelmälle. Valtakunnalliseen seminaariin kokoontui ihmisiä viikonlopuksi eri puolilta Suomea.

— Talous ja taloustiede eivät kuulu vain taloustieteilijöille. Tarvitaan kaikkien muidenkin näkemyksiä ja moraaliset lähtökohdat ovat meidän päätettävissämme. Keskustelua tarvitaan siitä, miten myös ilmastonmuutoksesta pitäisi puhua, että ihmiset ryhtyisivät toimimaan. Lähestyvä ympäristökatastrofi on kaikkien tiedossa ja me tarvitsemme ratkaisuja varten ihmisten välistä luottamusta, toteaa Wallden.

Kolmepäiväisen seminaarin aiheina olivat muun muassa ilmaston ja yhteiskunnan muutoksen ohella hyvinvointivaltio.