Poikakissa minuutissa, tyttö alle vartissa — Maatiaiskissojen leikkaustempauksessa operoitiin kolmisenkymmentä kissaa

Tapahtuman suosio oli niin suuri, että seuraava järjestetään Kotkassa jo ensi viikolla.

Raimo Eerola

Satu Olkkonen steriloi Pernoossa asuvaa Miisu-kissaa.
Satu Olkkonen steriloi Pernoossa asuvaa Miisu-kissaa.

Poikakissoilla minuutti, tytöillä vajaa vartti. Niin sukkelasti sujuu kissojen leikkaaminen, kun asialla on kokenut eläinlääkäri.
Karhulassa sellainen oli paikalla tänään, kun Lappeenrannan Seudun Eläinsuojeluyhdistys järjesti maatiaiskissojen leikkaustempauksen. Suosio oli huima, mukaan oli ilmoittautunut kolmisenkymmentä nelijalkaista. Ideana oli tarjota edullisesti tyttökissojen sterilointi ja poikakissojen kastraatio niille, joilla hinta voisi olla muuten kynnyskysymys.
— Olisi tärkeää, etteivät kissat pääsisi lisääntymään, varsinkaan ulkona liikkuvat. Kissoja on Suomessa enemmän kuin koteja. On arvioitu, että Suomessa lopetetaan tai kuolee luontoon ainakin 20 000 kissaa joka vuosi, yhdistyksen jäsen ja tapahtuman puuhanainen Laura Hölkki kuvailee.
Vastaavia tapahtumia on järjestetty Lappeenrannassa jo vuosia, Kotkaan tultiin nyt toisen kerran. Ensimmäinen kerta oli hiljaisempi, tällä kertaa tulijoita olisi ollut enemmän kuin paikkoja.
— Tyttökissoja ei voitu ottaa kuin 16, niitä olisi ollut tulossa enemmänkin. Ensi viikolla on siis luvassa samanlainen tapahtuma, tällä kertaa Hotelli Leikarissa. Sinne voi ilmoittautua vielä mukaan.

Helppoa ja nopeaa

Leikkauksen jälkeen ne voivat elää paljon tasaisempaa ja mukavampaa elämää. Satu Olkkonen

Leikkaukset suoritti Lopella asuva eläinlääkäri Satu Olkkonen, joka on kiertänyt vastaavanlaisissa tapahtumissa ympäri Suomea jo vuosia.
— Teen tätä kissojen takia. Että saisimme mahdollisimman monet leikattua.
Operaatio sujui nopeasti ja helposti. Ensin eläin rauhoitettiin, sen jälkeen vuorossa oli nukutusaine.
— Itse leikkaus kestää poikakissalla noin minuutin. Niitä teen kymmenen tunnissa. Tyttökissoja menee 4—5 tunnissa, Olkkonen kertoo.
Lisäksi kissat saivat kipulääkettä ja antibioottipiikin. Eläimiä seurattiin paikan päällä puolisen tuntia, jonka jälkeen ne sai viedä kotiin heräilemään.
— Tämä on eläimelle kivutonta, eivät ne tästä kärsi. Ja leikkauksen jälkeen ne voivat elää paljon tasaisempaa ja mukavampaa elämää.
Kaikille tempaukseen osallistuneille kissoille asennettiin myös mikrosiru. Sen sponsoroi valtakunnallisesti toimiva Kodinvaihtajat ry, joka etsii uusia koteja eläimille, joista ihmiset joutuvat syystä tai toisesta luopumaan.

Pipsa ja Miisu asiakkaina

Päivän asiakkaisiin kuuluivat muiden muassa seitsemän kuukauden ikäiset maatiaiskissaneidit Pipsa ja Miisu.
— Leikkautin kaksi aikuista narttuamme aiemmin, se maksoi silloin 260 euroa. Täällä maksu kahdelta on 160 euroa. Eli rahasyistä toin, Pernoossa asuva omistaja Pia Linden-Mäkinen kertoo.
Perheessä on kahdeksan kissaa. Kaikki on nyt leikattu.
— Olen sitä mieltä, että kissat täytyy leikkauttaa. Omistajalla pitää olla vastuu, etteivät eläimet lisäänny tarpeettomasti. Eivät eläimet osaa itse eläinlääkärille mennä. Ihanaa, että tämmöisiä järjestetään, Linden-Mäkinen kiittelee.

Raimo Eerola

Ada Mäkinen silitti Pipsa-kissaansa ennen Pipsan sterilointia.
Ada Mäkinen silitti Pipsa-kissaansa ennen Pipsan sterilointia.

Seuraava leikkaustempaus ensi viikon sunnuntaina 11.2. Hotelli Leikarissa. Ilmoittautumiset lsey.varaukset@gmail.com, lisätiedot myös puhelimitse 050 555 1186.