Kotkan valtuusto hyväksyi kakistellen Kymi Sinfoniettan omistusjärjestelyn – "Emme voi aina vain kellistyä selälleen ja antaa Kouvolan kävellä yli"

Perussuomalaisten muutosesitys kaatui äänestyksessä.

Jussi Lopperi

Kymi Sinfoniettan konsertit painottuvat jatkossa enemmän Kotkaan. Arkistokuva.
Kymi Sinfoniettan konsertit painottuvat jatkossa enemmän Kotkaan. Arkistokuva.

Kotkan valtuusto hyväksyi nyrpeästi Kymi Sinfoniettan uuden omistusjärjestelyn. Sopimuksen mukaan Kotka ostaa Kouvolalta 23 kappaletta Kymenlaakson Orkesteri Oy:n osaketta. Osakkeiden yhteishinta on 38 683,22 euroa. Kymenlaakson Orkesteri Oy on Kymi Sinfoniettaa ylläpitävä yhtiö. Jatkossa Kotka omistaa orkesterista 66,5 prosenttia ja Kouvola 33,5 prosenttia.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti osakkeiden ostoon tarkoitetun lisämäärärahan ja osakassopimuksen hylkäämistä. Perussuomalaiset katsoo Kouvolan yksipuolisesti luistaneen sille kuuluvista maksuosuuksista.

– Emme vastusta orkesteria, vaan sopimusta Kouvolan kanssa niin kauan kunnes edellisvuosien maksut orkesterille on maksettu. Vasta sen jälkeen voidaan käydä neuvottelemaan sopimuksesta. Jos nyt teemme sopimuksen ja ostamme orkesterin osakkeita, ei meillä ole takeita että Kouvola noudattaisi tätäkään sopimusta, Jani Paananen (ps.) alusti muutosesitystä.

Äänestyksessä kaupunginhallituksen esitys sopimuksen hyväksymisestä voitti äänin 44–6.

"Kotka ollut pitkämielinen Kouvolan venkoilun suhteen"

Selkeistä numeroista huolimatta myös muut valtuustoryhmät lähettivät kitkerää palautetta Kouvolaan. Kommenteista paistoi läpi se, ettei sopimus ole Kotkalle hyvä tai edes tyydyttävä, vaikka se turvaa esimerkiksi orkesterin valtionosuudet tulevina vuosina.

– Erikoista on se, että Kotka on ollut pitkämielinen Kouvolan venkoiluiden suhteen, Petri Pietiläinen (vihr.) totesi.

– Kokoomus/RKP:n ryhmä on kaupunginhallituksen esityksen kannalla, jotta Kymi Sinfoniettan toiminta voidaan turvata. Mutta se ei poista sitä tosiseikkaa, että Kouvola on kahtena vuonna peräkkäin yksipuolisesti päättänyt vähentää maksuosuuttaan, josta on ollut Kotkan ja Kouvolan sopimus, Saila Piipari-Huovila (kok.) kommentoi.

Pasi Hirvonen (kok.) kannatti uutta sopimusta, mutta kehotti vielä tutkimaan osakkeiden hankintahintaa.

Erikoista on se, että Kotka on ollut pitkämielinen Kouvolan venkoiluiden suhteen. — Petri Pietiläinen

– Jos Kouvola on jättänyt sijoittamatta rahaa Kymi Sinfoniettaan, sen pitäisi suoraan heijastua osakkeiden hankintahintaan. Silloin ei välttämättä pitäisi maksaa mitään, jos tutkitaan tarkkaan sitä, kuinka paljon rahaa on jäänyt saamatta.

Juho Eerola (ps.) ehdotti, että orkesterin rahoituspohjaa laajennettaisiin ottamalla mukaan muita lähialueen kuntia tai jopa yrityksiä.

– Kysytty on näitä lähialueen kuntia, mutta ei ole herättänyt vastakaikua, valtuuston puheenjohtaja Jari Elomaa (kok.) vastasi lyhyesti.

Kim Soares (sd.) ilmoitti olevansa "pitkin hampain" kaupunginhallituksen esityksen takana.

– Jos Kouvola käyttäytyy tällä tavalla – on kyse sitten Kymi Sinfoniettasta, Kymsotesta tai maakuntaliitosta - emme voi aina vain kellistyä selälleen ja antaa Kouvolan kävellä yli.

Puoluetoveri Pekka Posti väläytti jopa loppujenkin osakkeiden lunastamista ja orkesterin nimen muuttamista "Kotka Sinfoniettaksi".

Rahoituksesta sovittu vuoteen 2025

Uudessa osakassopimuksessa on sovittu yhtiön rahoituksesta vuoteen 2025 saakka. Kouvolan kaupunki sitoutuu rahoittamaan yhtiön toimintakuluja vuosina 2021-2023 vähintään 580 000 euron toiminta-avustuksella per vuosi. Kotkan kaupunki puolestaan sitoutuu rahoittamaan yhtiön toimintakuluja vastaavan ajan 978 500 euron toiminta-avustuksella per vuosi.

Lisäksi Kotka sitoutuu vuosina 2021-2023 rahoittamaan yhtiön Kotkassa olevat vakituiset toimitilat joko vuokra-avustuksena tai sallimalla tilojen maksuton käyttö tai näiden yhdistelmänä. Vuokra-avustuksen taso vuonna 2021 on enintään 169 000 euroa.

Luetuimmat