Merikeskus Vellamossa pääsee tiistaina syventymään Ruotsinsalmen toisen meritaistelun taustoihin

Sotahistoriasta kiinnostuneille on tarjolla vankkaa asiaa Ruotsinsalmen toisesta meritaistelusta sekä Ruotsin ja Venäjän sotaisista suhteista 1700-luvulla.

Sari Tauru

Kuvassa Katariinan Meripuistoon sijoitettu tykki, joka on peräisin Ruotsinsalmen meritaisteluissa uponneesta aluksesta.
Kuvassa Katariinan Meripuistoon sijoitettu tykki, joka on peräisin Ruotsinsalmen meritaisteluissa uponneesta aluksesta.

Kotkan Merikeskus Vellamossa tutustutaan tiistaina sotahistoriaan, kun filosofian tohtori Aaro Sahari esitelmöi Ruotsinsalmen toisen meritaistelun historiallisista taustoista sekä Ruotsin ja Venäjän sotaisista suhteista 1700-luvulla. Lisäksi Sahari käsittelee esitelmässään tuon ajan merisodan kiihtyvää teknologista kehitystä sekä Suomen asemaa pohjoisella Itämerellä.

Luento selvittää, miten 1790-luvulla rakennettu Ruotsinsalmen sotasatama ja linnoitus nykyisen Kotkan alueella liittyy kysymykseen Suomen kohtalosta, ja miten paikallisten tapahtumien kautta avautuu näkymä yhteiskuntien, diplomatian ja merenkulun historiaan.

Aaro Sahari työskentelee Suomen merimuseossa Jane ja Aatos Erkon säätiön rahoittamassa projektissa Historia eläväksi digitaalisella tarinankerronnalla. Esitelmä on yleisölle avoin osa Shipwrecks and Sea Battles -seminaaria. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Ruotsinsalmen toinen meritaistelu 9.7.1790 ja Suomen kohtalo -luento Merikeskus Vellamossa tiistaina 11.6. klo 16—17.