Arkistosta: Juha Vainio on tuttu Kymen Sanomien ja sen edeltäjien sivuilta — Katso miehen haastattelu vuodelta 1990 ja artikkeli Keisarikunta-elokuvasta, joka kertoo Junnun sanoituksista tunnetusta Reino Heiskasesta

Kuvaksi skannattu juttu on julkaistu Kymen Sanomissa 13. lokakuuta vuonna 1990. Reino Heiskasesta kertovan artikkelin julkaisupäivä oli 13. syyskuuta vuonna 2015.

Kymen Sanomien edeltäjässä, Kotkan Sanomissa, julkaistiin 13.10.1990 juttu Juha Vainion viimeisestä keikasta Kotkassa.

Kymen Sanomat 2015: Elokuvassa häivähdys omasta elämästä - Reino Heiskanen on tuttu Junnun sanoituksista

Lippalakkipäinen mies hymähtää mediahuomiolle Karhuvuoren urheilutalon aulassa.

— En mä ole mikään maailman napa. Pitääkö mun kertoa, että täällä on kaunis ilma?

Sävy ei ole tyly, vaan kapakanmakuinen. Ehkä ei olla kaukana totuudesta. Reino Heiskanen näki 50-luvulla ravintola Fennian keisarikuntineen. Yli puoli vuosisataa myöhemmin hän näki itsensä kuvaruudulla.

Keisarikunta-elokuvassa (2004) Heiskasena heiluu Petteri Summanen.

— Keijo Laitisen siskopuoli lähetti sen mulle. Jotenkin en vaan koskaan työntänyt videota laitteeseen. Oltiin kuitenkin hyviä kavereita ”Kinkun” kanssa. Asuttiin Vuorikadulla molemmat.

Lopulta Heiskanen katsoi elokuvan ohjaaja Pekka Mandartin kotona.

— Nostin hengessä hattua, miten se (roolihahmo) kiroili. Kai se elokuva on palkittukin jollain?

Kyllä, parhaasta puvustuksesta Jussi-palkinnolla vuonna 2005.

Sari Tauru 

Laulussa Heiskanen jäi Tukholmaan. Oikeassa elämässä tämä tapahtui jo 1962.

Laulussa Heiskanen jäi Tukholmaan. Oikeassa elämässä tämä tapahtui jo 1962. Mikä sitten tuo miehen punatiiliseen lähiöön, Karhuvuoreen, joka nousi nykyiseen asuun vasta myöhemmin? Vastaus löytyy urheilutalon pohjakerroksesta, jossa harjoittelevat Kotkan Voimailijoiden nuoret nyrkkeilijät.

Heiskanen saavutti seuran väreissä muun muassa 67-kiloisten SM-pronssia 1954.

— No joo, jonkun verran harrastin nyrkkeilyä. Ei voi pullistella. Se oli sivuharrastus ainoastaan. Välillä jopa kyllästyin kokonaan, mies sivuuttaa aiheen.

Urheilu-uraa paremmin Heiskasen nimi tunnetaan Juha Vainion sanoituksista. Oikeassa elämässä Heiskanen oli kuusi vuotta Vainiota vanhempi. Puhe rönsyilee takaisin Keisarikuntaan.

— Nyt kun mä katoin sitä kuvaa...

Meillä olisi ollut vain suuri suu ja muutama sentti rahaa taskussa. — Reino Heiskanen

— Ei se ollut yhtä mittaa törppöä suuhun, sillä se olisi ollut jo niin suuri ekonominen asia. Meillä olisi ollut vain suuri suu ja muutama sentti rahaa taskussa. Ei siellä miljonäärit häärännyt. Mutta oli se elokuva hyvin tehty.

Heiskanen muistaa ”Junnun” astuneen Fennian maailmaan 17-vuotiaana.

— Ei se alussa puhunut sen kummempia. Se kuunteli. En ole eläessäni nähnyt sellaista muistia. Se muisti kaikki keskustelut melkein ja-sanaa myöten, vaikka olisi ollut umpihumalassa. Siitä se pätki ja otti jotain (lauluihin).

— Siihen aikaan täällä oli muusikkoja joka paikassa. Äärettömän hyviä soittajia.

Heiskanen kertoo käyvänsä vuosittain Kotkassa. Tällä kertaa tosin Meripäivät jäivät väliin. Mutta missäpä muualla Kotka-vierailun viimeinen ohjelmanumero olisi kuin jazz-jameissa...