Ranskalaiselta tutkijalta vuolaita kehuja Ohjaamolle — Etch Kalala-Mabuluki on tehnyt kenttävaiheen haastatteluja Kotkassa

Nuorisotyössä avoin yhteistyö on tärkeää ja nuorten ääntä pitää kuunnella.

Linda Varoma

Etch Kalala-Mabuluki on liikkunut viikon ajan polkupyörällä eri puolilla Kotkaa. Hän on tehnyt tukimustaan varten haastatteluja ja tavannut paikallisia nuoria.
Etch Kalala-Mabuluki on liikkunut viikon ajan polkupyörällä eri puolilla Kotkaa. Hän on tehnyt tukimustaan varten haastatteluja ja tavannut paikallisia nuoria.

Ranskalainen Etch Kalala-Mabuluki on tehnyt viikon ajan Kotkassa haastatteluja liittyen neljä vuotta kestävään tutkimushankkeeseen. Sen keskeisenä teemana on vertailla nuorisopolitiikkaa ja nuorisotyötä Suomessa ja Ranskassa. Kotkassa toimivaa Ohjaamoa Kalala-Mabuluki kehuu vuolaasti.

— Ohjaamon yhteistyömalli on erittäin mielenkiintoinen. Eri alojen ja toimijoiden ammattilaiset voivat sen puitteissa järjestää ja kehittää resursseja, jotka monella tavalla auttavat nuoria. Toiminta on joustavaa ja dynaamista. Ohjaamon kautta pystytään reagoimaan nopeasti, kun ilmenee tarvetta ja ongelmia. Ongelmiin ei kuitenkaan takerruta, vaan avataan enemmänkin mahdollisuuksia. Sanoisin, että kyseessä on myönteinen ekosysteemi nuorille.

— Ranskassa törmätään usein byrokratiaan ja asiat tehdään monimutkaisesti. Tohtoritutkimukseni tavoitteena onkin vertailla miten eri maissa toimitaan, mikä on julkisen vallan osuus ja mikä esimerkiksi kolmannen sektorin, sanoo Kalala-Mabuluki.

Ohjaamoissa alle 30-vuotiaat saavat apua asiantuntijoilta muun muassa työnhakuun, koulutukseen, raha-asioiden hoitoon ja yleiseen hyvinvointiin. Niitä on Suomessa yhteensä yli 70.

Kalala-Mabuluki kertoo tehneensä Kotkassa 11 haastattelua. Tapaamiset ovat olleet sosiaali- ja nuorisotyön ammattilaisten kanssa ja ranskalainen istui pöydän ääreen myös kaupunginjohtaja Esa Sirviön kanssa. Lisäksi hän on tavannut kotkalaisia nuoria. Yksi ilta meni pitkin kaupunkia Liikkuvan nuorisotyön matkassa.

Pyörällä vauhdikkaasti pitkin Kotkaa

Pitkin katuja ja teitä leveästi hymyilevä Kalala-Mabuluki on sujahdellut lainaksi saamallaan virkapyörällä. Suomessa hän on nyt kolmatta kertaa. Kotkan ohella hänen tutkimukseensa sisältyvät Espoo ja Tampere. Helsinki jätettiin liian isona syrjään ja kun suomalainen ystävä ehdotti kolmanneksi Kotkaa, oli valinta selvä.

— Kenttätyötäni varten Kotka on juuri sopivan kokoinen. Täällä tehdään nuorisoasioissa hyvää työtä. Minun tavoitteeni on ymmärtää, miten ammattilaiset toimivat ja miten nuoret saavat oman äänensä kuuluville. Kotka on kaunis pieni kaupunki ja tämä aika on ollut minulle kuin lomaa.

Kalala-Mabuluki on aiemmin toiminut nuorten oikeuksien koordinaattorina kotikaupungissaan Rennesissä. Hän suorittanut nuorisopolitiikan ja nuorisotyön tutkintoja. Tietoa ja näkemyksiä siis löytyy.

— Nuoria pitää tukea kaikissa elämänvaiheissa ja -tilanteissa. Heidän täytyy myös tuntea oikeutensa ja heidän ääntään täytyy kuunnella. Pelkästään asiantuntijoiden varaan ei saa jäädä, vaan mukaan tarvitaan tutkijoita, arjessa ahertavia nuorisotyöntekijöitä sekä tietysti nuoria itseään, sanoo Kalala-Mabuluki.

Luetuimmat