Saisiko olla kupillinen huonekoristeita? - uteliaat ihmiset maistoivat kotisirkkoja Kotkassa

Raimo Eerola

Kotisirkkoja pitää vielä myydä huonekoristeina, mutta tulevaisuudessa nämäkin ovat virallisesti elintarvikkeita.
Kotisirkkoja pitää vielä myydä huonekoristeina, mutta tulevaisuudessa nämäkin ovat virallisesti elintarvikkeita.

Kotkassa päästiin tavallisuudesta poikkeavien makujen ääreen lauantaina.

Muurahaiskauppa järjesti infotilaisuuden hyönteisravinnosta Kotkan torin laidalla Kombo-kaupassa. Paikalle saapuikin monia uteliaita toteamaan kotisirkan makua. Se muuten maistuu aika lailla popcornilta.

Suomi on sallimassa hyönteisten kasvattamisen ja myymisen elintarvikkeena. Samalla hyönteisala saadaan elintarvikevalvonnan piiriin. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira laatii parhaillaan alalle ohjeistusta, joka valmistuu marraskuun alkuun mennessä.

Virallisesti hyönteisiä ei siis ihan vielä saa myydä tai markkinoida elintarvikkeena. Niinpä Kotkassakin tarjolla oli ”huonekoristeita”, joihin sai koskea omalla vastuulla.

Muurahaiskaupan toimitusjohtaja Tommi Nuolioja sanookin, että alalla liikutaan vielä harmaalla alueella. Nuolioja oli perjantaina kuuntelemassa Eviran tiedotustilaisuutta asiasta, mutta yksityiskohdista hän ei halunnut mainita.

Nuolioja antaa kuitenkin kiitosta Eviralle siitä, että Suomi on siirtymässä Euroopassa etulinjassa hyönteisravintoon. Euroopassa hyönteisiä saa tällä hetkellä myydä elintarvikkeena vasta muutamassa maassa.

Hyönteisravinto kiinnostaa suomalaisia

Muurahaiskauppa on puolestaan perustamassa hyönteiskasvattamoa Kotkan Ristinkalliolle. Hyönteiskasvattamossa kasvatetaan alkuvaiheessa kotimaisia kotisirkkoja.

— Tämä on kasvava ala, jossa kysyntä ylittää vielä pitkään tarjonnan, Nuolioja totesi Kotkassa.

Nuolioja viittaa Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen kyselytutkimukseen. Sen mukaan 70 prosenttia vastanneista ilmoittaa olevansa kiinnostunut hyönteisruuasta. Puolet ostaisi hyönteisruokaa, jos sitä olisi kauppojen hyllyillä.

Nuolioja liputtaa hyönteisten ravintoarvojen puolesta.

— Esimerkiksi kotisirkassa on kaksi kertaa enemmän energiaa kuin kanassa ja kuusi kertaa enemmän proteiinia kuin jauhelihassa. Hyönteisten kasvattaminen kuluttaa myös vähemmän luonnonvaroja.

Sirkat ovat tällä hetkellä päätuote, mutta Muurahaiskauppa myy esimerkiksi suklaaskorpioneja ja tölkitettyjä tarantelloja. Nämä siis huonekoristeina.

— Ne ovat enemmän sellaisia kuriositeetteja, vaikkapa lahjaksi kaverille.

Kun elintarvikemyynti pääsee virallisesti vauhtiin, valikoima kasvaa ainakin jauhomadoilla, mahdollisesti myös mehiläistuottajilta saatavilla kuhnuritoukilla.

Pekka Kimpanpää