Kotkalainen lasitehdas otti ensiaskeleen revontulimajan valmistajana

Lasivuorimaan tehtaalla syntynyt kota kuljetetaan Kotkasta Ivaloon. Erikoislasista valmistettu katto takaa sen, että kodassa tarkenee myös paukkupakkasella.

Kimmo Seppälä

Toimitusjohtaja Jari Vuorimaa kodassa, jonka näköalaikkunasta näkyy vielä Vuorimaan lasitehdas. Vähän ajan kuluttua ikkunasta voi ihastella revontulia Ivalossa.
Toimitusjohtaja Jari Vuorimaa kodassa, jonka näköalaikkunasta näkyy vielä Vuorimaan lasitehdas. Vähän ajan kuluttua ikkunasta voi ihastella revontulia Ivalossa.

Kotkalaisen Ikkunatehdas Lasivuorimaan pihalla on kota, joka aloittaa keskiviikkona reilun tuhannen kilometrin matkan. Määränpäässä — hotelli Ivalon pihapiirissä — kodasta tulee osa kasvavaa buumia.

Eri puolilla maata turisteja houkutellaan lasikattoisilla revontulimajoilla. Yle julkaisi aiheesta jutun marraskuun alussa ja Helsingin Sanomat viime sunnuntaina.

Iglu ei niinkään ole suomalainen rakenne, kota on.

Molemmissa jutuissa kerrottiin, että revontulimajoja ja lasi-igluja googlaillaan maailmalla innokkaasti. Kuvan Saariselän Kakslauttasen lasi-igluista on nähnyt jopa miljardi ihmistä. Toisaalta lasimajoja on rakennettu myös Lappia etelämmäs: muun muassa Mustasaaren Raippaluotoon Vaasan kupeeseen.

Perinnettä malliin ja Lapin keloa

Lasivuorimaan revontulimajan malliin on haettu innoitusta lappalaisesta perinteestä.

— Iglu ei niinkään ole suomalainen rakenne, kota on. Lisäksi tässä on ulkoverhoilussa Lapin keloa, kertoo Lasivuorimaan toimitusjohtaja Jari Vuorimaa.

Noin 15 neliömetrin kodassa on eteinen, makuutila ja kylpyhuone. Makuutilan katto on kokonaan lasia, jotta yöpyjä voi ihastella taivasta — ja toivottavasti revontulia — sängyllä maaten. Kodan lämmityksestä pitävät huolen sähköpatterit ja erikoisvalmisteiset lasit.

— Lasit on lämmitetty sekä ulko- että sisäpinnalta. Ulkoa siksi, etteivät ne jäädy ja ettei lumi kerry lasin päälle. Sisäpuolelta siksi, että kodassa on mukava oleskella. Ei tule kylmänhohdetta.

Lämmitettävä lasi ei ulkonäöltään poikkea tavanomaisesta. Lämpö saadaan ohuenohuella metallioksidipinnoitteella, johon johdetaan sähkö.

— Pattereiden ja lämmitettävien lasien ansiosta kodassa tarkenee, vaikka ulkona olisi millainen paukkupakkanen hyvänsä. Lämmitystä ja lämminvesivaraajaa kauko-ohjataan hotellista, kertoo Vuorimaa.

Päätuotteet vähän toisenlaisia

Revontulikota on Vuorimaan tehtaalle ensimmäinen malliaan. Jari Vuorimaa toivoo siitä päänavaajaa uudentyyppiselle tuotannolle.

30 henkeä työllistävän yrityksen päätuotteita ovat perinneikkunat, alumiini-ikkunat ja -ovet sekä alumiini-lasijulkisivurakenteet. Tuotannosta 65 prosenttia menee korjausrakennuskohteisiin ja loput uudisrakentamiseen.

— Nyt on paljon kohteita Helsingissä. Teemme ikkunoita satavuotiaisiin kerrostaloihin. Tässä kodassahan yhdistyvät oikeastaan kaikki erityisosaamisalueemme: puu, lasi ja alumiini.

Erikoismatala rekka vie määränpäähän

Noin 4 000 kiloa painava kota nostetaan keskiviikkona Kotkassa erikoismatalaan rekkaan. Jotta kuorma ei nousisi liian korkeaksi, otetaan kodan korkein huippu kuljetuksen ajaksi pois.

Vaikka ensimmäinen kota on lähdössä Lappiin, ei Vuorimaan mukaan kyseessä ole hotelli Ivalon yksinoikeusmalli.

— Voimme rakentaa näitä ihan kenelle hyvänsä kiinnostuneelle — ja tarvittaessa myös muokata tiloja toiveiden mukaan.