Juha Tapio pitää poplaulun kirjoittamista loputtoman kiehtovana haasteena

Sari Tauru

Ilkka Vainio onnitteli Juha Tapiota sanoittajapalkinnon johdosta Kotkan torilla.
Ilkka Vainio onnitteli Juha Tapiota sanoittajapalkinnon johdosta Kotkan torilla.

Hankalinta on saada universumin kokoisia asioita pieniin lauseisiin. Näin kuvailee sanoittamisen vaikeutta tämänvuotinen Juha Vainio -palkinnon saaja Juha Tapio.

— Poplaulun kirjoittaminen on minulle loputtoman kiehtova haaste. Se on kirjallisuutta siinä missä muutkin. On hienoa, että tämä huomioidaan omana taiteenlajinaan, Juha Tapio toteaa.

43-vuotias iskelmätähti vastaanotti sanoittajapalkinnon perjantaina Kotkan Meripäivillä. Raati kiitteli häntä rohkeudesta etsiä omat laulunsa ja liittää perinteinen laulaja-lauluntekijyys osaksi suomalaista iskelmätraditiota.

— Palkinnon saaminen tuntuu innostavalta, mutta myös velvoittavalta. Haluan olla jatkossakin tunnustuksen arvoinen ja antaa sille katetta, hän kiittelee.

Raadin mielestä Juha Tapio on synnynnäinen melodikko, joka löytää ensin sävelten synnyttämän tunnetilan ja alkaa sitten etsiä siihen sopivia sanoja. Hänen kappaleensa ovat puhdasoppisia esimerkkejä mies, hyräily ja kitara -tekniikalla syntyneestä musiikista.

— Tunnen olevani ensisijaisesti laulaja ja esiintyjä, joka välittää tunteita yleisölle. Harvoin tiedän etukäteen, mistä aion kirjoittaa. Tarina syntyy musiikin mukana.

Juha Tapio sanoo, että sanoittaminen on työläin ja vaikein vaihe kappaleen tekemisessä. Useimmiten hän kirjoittaa sanat paperille vasta albumin kansilehteä tehtäessä.

— Joudun näkemään tekstien eteen paljon vaivaa. Niitä pitää hioa ja tehdä useita kertoja uusiksi. Juuri tämän vuoksi sanoittajapalkinnon saaminen vetää nöyräksi.

Juha Vainio -palkinto

Juha Vainion rahaston tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain merkittävälle suomalaiselle sanoittajalle.

Rahastoa hallinnoivat Kotkan kaupunki sekä Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry.

Ensimmäinen tunnustus myönnettiin Juice Leskiselle vuonna 1991. Viime vuonna palkinnon sai Paula Vesala. Juha Tapio on 27. palkinnon saaja.

Tunnustus on 6 000 euron arvoinen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.