Sinilevä on kuin hernekeittoa — Haapasaaren tuntumassa on ajoittain havaittu levähippusia

Mirka Laine

Sinilevä muistuttaa maalia tai hernekeittoa.
Sinilevä muistuttaa maalia tai hernekeittoa.

Kaakkois-Suomen rannikolla levätilanne on ollut rauhallinen eikä sisäsaaristoalueelta ole tullut havaintoja sinilevän runsastumisesta.

Haapasaaren tuntumassa, avomerialueella, sinilevää on kuitenkin ajoittain havaittu hippuina vesimassaan sekoittuneena, mutta viime päivien tuulisen sään takia pintakertymiä ei ole päässyt muodostumaan.

Myös rannikkovesien viileys rajoittaa sinilevien kasvua. Suomenlahden avomerialueella pintaveden lämpötila ei ole juuri noussut yli 15 asteen. Itäisen Suomenlahden suojaisilla lahtialueilla vesi voi kuitenkin jo olla 18-20 asteista.

Sinilevä hajoaa hippusina veteen

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja.

Erittäin runsaana esiintyessään sinilevä voi muodostaa maalia tai hernekeittoa muistuttavan leväpuuron, joka rantavesiin ja rannalle ajautuessaan voi muuttua räikeän turkoosiksi.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Levätilannetta voi seurata Järviwiki-sivustolta

Muokattu uutista klo 7.22. Poistettu kuvia ja lisätty linkki Järviwiki-sivulle.