Kotka perii yksityishenkilön kuolinpesästä yli 30 000 euroa – Varat käytetään syrjäytymisen ehkäisemiseen

Raimo Eerola

Kotka perii yksityishenkilön kuolinpesästä yli 30 000 euroa – Varat käytetään syrjäytymisen ehkäisemiseen

Kotkan kaupunki saa ilman perillisiä kuolleen kotkalaisen henkilön kuolinpesän omaisuutta itselleen. Kyse on niin sanotusta valtionperinnöstä.

Jos kuolleella henkilöllä ei ole perillisiä, eikä hän ole tehnyt testamenttia, hänen omaisuutensa menee perintönä valtiolle. Valtiolle meneviä kuolinpesiä hoitaa Valtiokonttori. Se voi päättää luovuttaa perinnön kokonaan tai osittain perittävän läheiselle tai sille kunnalle, jossa perittävä on viimeksi asunut.

Valtiokonttori saa vuosittain tiedon noin 600:sta perillisittä kuolleesta henkilöstä. Mikäli luovutettavan omaisuuden arvo on yli 750 000 euroa, päätöksen luovuttamisesta tai valtiolla pysyttämisestä tekee valtioneuvosto.

Perunkirjan mukaan kotkalaisen kuolinpesän säästö on noin 50 000 euroa. Valtiokonttorin päätöksen mukaan varoista luovutetaan niin sanotun läheisyyden perusteella 20 000 euroa eräälle henkilölle. Kotkan kaupungille tuleva osuus on 31 786 euroa.

Kaupunki käyttää varat syrjäytymisen ehkäisemiseen ellei perintöön oikeutettu sukulainen tai testamentin saaja ilmaannu. Tällöin kaupunki luovuttaa omaisuuden kyseiselle henkilölle.

Uusimmat uutiset