Haminan Kauppiaantalomuseossa voi perehtyä terveydenhoitoon itsenäisyyden ajan alkumetreillä

Taina Parikka

Lapsenpäästövälineet. Kuvassa oikealla on kaksi paria salaattiottimia muistuttavia synnytyspihtejä, joilla lapsi voitiin auttaa tarvittaessa ulos.
Lapsenpäästövälineet. Kuvassa oikealla on kaksi paria salaattiottimia muistuttavia synnytyspihtejä, joilla lapsi voitiin auttaa tarvittaessa ulos.

Haminan Kauppiaantalomuseo avaa tänä keväänä ovensa kansainvälisenä museopäivänä eli torstaina kahdella Suomi 100 -teemaan liittyvällä näyttelyllä.

Kauppiaantalomuseon kesänäyttelyssä Terve kansa terveessä ruumiissa muistellaan aikaa ennen medikalisaatiota ja antibioottien liikakäyttöä. Tuolloin korvatulehdusta lääkittiin tupakansavulla ja kotieläimiä pirtulla. Kotona synnyttiin ja siellä myös useimmiten kuoltiin.

Näyttely perustuu museon Muistelopiirin kokemuksiin terveydenhoidosta heidän lapsuutensa ja nuoruutensa Haminassa itsenäisyyden ajan ensimmäisellä puolivuosisadalla. Osansa saavat niin luonnonlääkintä kuin kirurgia, lapsenpäästö kuin vanhustenhoito sekä muutamat lääketieteen edustajat.

— Vuonna 2013 Kauppiaantalomuseossa oli hygieniahistoriaa käsittelevä näyttely. Silloin terveydenhuollon asiat jäivät pois. Kokonaisuudesta olisi paisunut liian laaja tiloihimme nähden. Nyt avautui mahdollisuus ottaa aihe esille, kertoo Taina Parikka.

Haminan osuus maakunnallisesta Kasvoja Kymenlaaksosta -näyttelysarjasta jakautuu osuus piharakennus Mattilan ja Kaupunginmuseon kesken. Museokerho Kekkermatti on toteuttanut näyttelyyn kaikkiaan 16 paikallisesti, valtakunnallisesti tai kansainvälisestikin tunnettua haminalaista: Christina Bruun, Ksenia Muravjev, A.G. Ojanen, Gunilla Cleve, Lahja Mälkiä, Veikko Lavi, Sulo Nurmela, Ester Toivonen, Helvi Hämäläinen, Esko Ahlberg, Elli Tompuri, Konstantin Aladin nuor., Varvara Schantin, Vera Resenkov, Lyyli Aholainen ja Magnus Enckell.

Kauppiaantalomuseon kesänäyttely

Terve kansa terveessä ruumiissa — haminalaista terveydenhoitoa itsenäisyyden ajalta

Avoinna toukokuussa ke klo 16—20, to—su klo 12—16. Suljettu helatorstaina 25.5.

Avoinna kesä—elokuussa ti—su klo 10—16. Suljettu juhannuksena 23.—25.6.

Yleisöopastukset heinä—elokuussa perjantaisin klo 13.

Veikko Mäenpää/Johanna Vehkaluoto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.