Asuntokaupan noususuhdanne tyssäsi Kotkassa: Hovinsaaren Fregatti-hanke jää keskeneräiseksi

YIT-Suomi luopuu kerrostalojen rakentamisesta. Kotkan kaupungille jää neljä tonttia Hovinsaarelle.

Raimo Eerola

Kuudesta Hovinsaarelle Valkamakadulle kaavaillusta kerrostalosta vain yksi on toteutunut. Sen asunnot saatiin myytyä viime syksynä.
Kuudesta Hovinsaarelle Valkamakadulle kaavaillusta kerrostalosta vain yksi on toteutunut. Sen asunnot saatiin myytyä viime syksynä.

Kotkan kaupungille jää neljä tyhjää rakennustonttia käsiin Hovinsaaren Valkamakadulta. Lemminkäinen Talo Oy:n kanssa nelisen vuotta sitten tehdylle sopimukselle haetaan purkua.

YIT-Suomen hankekehityspäällikkö Kari Lahti kertoo, että yhtiö on luopunut kuuden kerrostalon rakennushankkeesta. Kotkan kaupunki ja Lemminkäinen Talo Oy tekivät tonteista kauppasopimuksen Hovinsaarelle rakennettavista kerrostaloista vuoden 2014 alussa.

Kotkan kerrostalorakentamisen piristysruiskeena pidetty Hovinsaaren Valkamakadun Fregatti-hanke oli vastatuulessa heti alkuun. Lopulta vain yksi tonteista rakennettiin ja senkin kerrostalon asuntoja myytiin pitkään.

— Viimeiset asunnot saatiin kaupaksi viime syksynä, kertoo Lahti.

YIT-Suomeen vuodenvaihteessa sulautuneelle Lemminkäinen Talo Oy:llä on omistuksessaan vielä yksi rakentamaton tontti Valkamakadulla. Senkään rakentaminen ei Lahden mukaan toteudu ainakaan tänä vuonna.

— YIT-Suomi ei ole aloittanut edes kerrostalon suunnittelua vielä, kertoo Lahti.

Rakentamattoman tontin osalta yhtiö on ilmoittanut, ettei sillä ole mahdollisuutta rakentaa tontille kauppakirjan edellyttämässä rakennusajassa ja hakee jatkoa rakennusvelvoiteajalle 22. toukokuuta 2021 saakka.

Viimeiset asunnot saatiin kaupaksi viime syksynä. — Kari Lahti

"Ei yksistään Kotkan ongelma"

Valkamakadun muiden neljän tontin osalta yhtiö hakee Lahden mukaan sopimuksen purkua.

— Tämä koskee vanhan huoltoaseman puoleisia tontteja, kertoo Lahti.

Asuntokauppa käy Lahden mukaan liian huonosti.

— Odotettua noususuhdannetta ei tullut. Tämä ei ole yksistään Kotkan ongelma, vaan koskee koko maata, sanoo Lahti.

Kotkan kaupungille osoittamaansa kiinteistökaupan sopimuspurkua yhtiö perustelee asuntokaupan tyrehtymisellä.

Sopimuksessa mukana ollut vanha huoltamorakennus jää myös Kotkan kaupungille neljän rakentamattoman kerrostalotontin lisäksi. Rakennuksessa on vuokralaisia.

Sopimuksen tehnyt yhtiö on asettanut kaupungille 50 000 euron vakuuden sopimuksen toteuttamiseksi. Vakuus jää kaupungille ja sillä voidaan osittain kustantaa huoltamorakennuksen purkaminen ja maaperän puhdistus.

Asuntorakentamisessa kysyntä on mahdollistanut viime vuosina enintään yhden kovan rahan omistuskerrostalon rakentamisen Kotkassa. Osaltaan myös Katariinankallion kerrostalon rakentamisen uskotaan vaikuttaneen Fregatti-hankkeeseen.