Penkit ja koriste-esineet rikottiin kerrostaloasukkaiden grillauspaikalla Hirssaaressa — Oman keitaan rikkominen surettaa, mutta ei lannista käyttäjiä

Kotkan kaupungin omistamille puisto- ja ranta-alueille ei tavallisesti saa rakentaa mitään ominpäin.

Markus Laitinen 

Kerrostaloasukkaiden rakentamalta rannalta rikottiin penkit syyskuun loppupuolelta.
Kerrostaloasukkaiden rakentamalta rannalta rikottiin penkit syyskuun loppupuolelta.

Hirssaaressa, Koiranniemessä on jo joitakin vuosia ollut etenkin kerrostaloasukkaiden ahkerassa käytössä ollut oma virkistyspaikka. Rantapusikkoon raivatulla paikalla on ollut muun muassa pöytä ja penkit, grilli, riippukeinu ja kesäkukkia. Syyskuun loppupuolella rantapaikalta rikottiin penkit ja koriste-esineitä.

— Pöytä on vielä jäljellä ja löysin paikalta penkkien palaset. Se on tämä syksy ja pimeät illat, jolloin sellaista alkaa tapahtua. Kesällä rannassa on käynyt niin paljon grillaajia, että valvonta on hoitunut siinä samalla, toteaa paikan rakentamisen vuosia sitten aloittanut Markus Laitinen.

Laiskan rannaksi kutsutulla paikalla on omat Facebook-sivut ja niillä Laitinen kehottaa rannan käyttäjiä siivoamaan ja laittamaan roskiin rikkonaisia esineitä ja tavaroita sellaisia nähdessään.

— En jää suremaan penkkejä, se ei auta ketään. Penkit saa koottua uudelleen, kun tulee jokin inspiraation hetki.

Laitinen ei tiedä kuka penkit ja koriste-esineet on rikkonut.

— Ranta ei näy kotini ikkunoista, mutta lähempänä asuvat ovat kertoneet kuulleensa rannalta jotakin meteliä iltapimeällä.

Pauli Torvinen asuu lähempänä rantaa ja on kuullut enemmän rannassa tehdystä ilkivallasta.

— Savustuspönttökin on ihan rutussa ja grillin jalat vintturallaan. Sellainen polkupyörillä liikkuva viiden, kuuden pojan porukka täällä on liikkunut. Heitä ei ole näkynyt sen jälkeen, kun poliisi kävi hätistelemässä heidät pois.

Kerrostaloasukkaiden pieni kesäkeidas

Kaupungin maalle asukkaiden omin voimin rakenneltu virkistyspaikka on ollut tervetullut kerrostaloissa asuville ihmisille.

— Yhteen aikaan paikalla oli mainoskyltti, jossa kerrottiin, että rantaan rakennetaan rivitaloja, mutta ei niitä rakennettukaan. Keväällä on todella kiva päästä rannalle rapsuttelemaan maata. Asun itsekin kerrostalossa eikä meillä ole tässä mitään grillikatosta tai grillauspaikkaa. Ei ole muidenkaan talojen pihamailla ja siksi rannasta on tullut suosittu paikka.

Kotkan kaupunki toi rantaan pari kuormallista hiekkaa.

— Ei siihen uimarantaa saa, mutta pienet lapset voivat kahlata ja leikkiä rantavedessä, kun aikuiset grillaavat ja seurustelevat.

Markus Laitinen

Laiskan rannaksi kutsutulta paikalta Hirssaaren Koiranniemestä avautuvat komeat maisemat.
Laiskan rannaksi kutsutulta paikalta Hirssaaren Koiranniemestä avautuvat komeat maisemat.

Paikan on tarkoituskin säilyä vaatimattomana ja viihtyisänä.

— Se on sellainen ihmisten kohtaamispaikka. Kenenkään ei tarvitse kunnostaa tai laittaa paikkoja hiki hatussa. Teen itsekin siellä asioita innon mukaan. Inspiraation tullessa kokoan hajotetut penkit uudelleen.

Kaupungin rannoille ja puistoihin ei saa rakentaa ominpäin

Maankäyttöinsinööri Tom Masalin Kotkan kaupungilta toteaa, että tavallisesti yleisessä käytössä oleville rannoille ja puistoalueille ei saa rakentaa mitään ominpäin.

— Jos luvattomia rakennelmia ilmestyy jonnekin, joudumme poistamaan ne. Tässä tapauksessa ihmiset ovat sopineet asiasta puistotoimen kanssa ja se toimitti hiekkakuormat rannalle. Meidän osastomme myönsi paikalle kokonpolttoluvan juhannukseksi.

Vielä 1990-luvulla asukkaiden kaupungin maalle tekemiä rakennelmia oli enemmänkin.

— Löysimme maaltamme muun muassa erilaisia varastorakennuksia ja pyykkitelineitä. Nytkin tiedossamme on muun muassa nuotiopaikka Räskin tien varressa.

Lisätty Pauli Torvisen kommentit 11.10. klo 10.12.