Kymsote tarkensi vierailuohjeita palvelutaloihin – Kaikki tapaamiset on sovittava etukäteen henkilökunnan kanssa

Vierailijalla ei saa olla pienintäkään koronavirukseen sopivaa oiretta, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Minna Mänttäri

Kymsoten asumisyksiköissä asuu noin 2 500 ikääntyneiden palveluiden asiakasta.
Kymsoten asumisyksiköissä asuu noin 2 500 ikääntyneiden palveluiden asiakasta.

Kymsoten asumispalveluyksiköiden vierailuohjeita on täsmennetty koronavirustilanteen siirryttyä Kymenlaaksossa leviämisvaiheeseen, Kymsote tiedotti torstaina.

Ohjeilla pyritään suojaamaan asukkaita ja henkilöstöä koronavirustartunnalta. Monet asukkaista kuuluvat jo ikänsä puolesta koronaviruksen riskiryhmään.

Asumispalveluissa järjestetään edelleen asukkaiden ja heidän läheistensä ennalta sovittuja tapaamisia sisä- ja ulkotiloissa turvaohjeita noudattaen. Ohjeet ovat voimassa toistaiseksi.

Kymsoten alueen asumispalveluyksiköissä voi edelleen vierailla asukkaiden läheisiä, mutta kaikkia ohjeita on noudattava huolellisesti. Tapaamiset on aina sovittava etukäteen yksikön henkilöstön kanssa.

– Ehdoton sääntö on, että vierailijalla ei saa olla pienintäkään koronavirukseen sopivaa oiretta, painottaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Koronatartuntaan sopivia oireita ovat muun muassa väsymys, päänsärky, nuha, yskä, kuume, vatsakipu, oksennus ja ripuli.

– Kannattaa myös miettiä, onko muita mahdollisia tapoja pitää yhteyttä hoivakodissa olevaan läheiseen kuin kasvokkain tapaaminen. Näistä mahdollisuuksista kannattaa puhua yksikön henkilökunnan kanssa.

Kasvosuojus ja turvavälit myös ulkona tavatessa

Kymsote voi järjestää sisällä tapaamista varten erillisen tilan, jossa huolehditaan kahden metrin turvavälistä. Jos omaiset vierailevat läheistensä huoneessa, he käyttävät myös silloin suu-nenäsuojainta koko vierailun ajan.

Tapaaminen ulkotiloissa järjestetään palveluyksikön omalla pihamaalla tai sen välittömässä läheisyydessä kävelylle tai keskustelulle osoitetussa paikassa. Myös ulkoiltaessa huolehditaan kahden metrin turvavälistä. Jos vierailija työntää läheistään pyörätuolissa, käyttää hän silloinkin suu-nenäsuojainta.

Kun asiakas saatetaan esimerkiksi vastaanotolle tai tutkimuksiin, omainen tai henkilökohtainen avustaja käyttää suu-nenäsuojainta. Saattamisesta ja järjestelyistä sovitaan etukäteen henkilökunnan kanssa.

Kymsoten alueella asumisyksiköissä asuu yhteensä noin 3 900 asiakasta: ikääntyneiden puolella noin 2 500 asiakasta ja erityisryhmien puolella noin 1 400 asiakasta. Erityisryhmien asiakkaita asuu yksiköissä noin 1 000 ja loput 400 asuvat kodeissaan tuetun asumisen asiakkaina.

– Ymmärrämme hyvin ihmisten huolen läheisistään ja yhteydenpidon tärkeyden. Noudattamalla tarkoin kaikkia ohjeita voimme yhdessä huolehtia asiakkaiden turvallisuudesta. Toivon kaikille asiakkaillemme ja heidän läheisilleen jaksamista tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, sanoo asumispalveluiden palvelupäällikkö Mervi Takala.

Palveluasuminen

Kymsoten ohjeet

Tapaamiset on aina sovittava etukäteen yksikön henkilöstön kanssa.

Vierailijan on ehdottomasti oltava terve eli hänellä ei ole yhtään koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Tapaamisen aikana on käytettävä suu-nenäsuojusta koko tapaamisen ajan ja muistettava kahden metrin turvaväli.

Vierailijoilla on vierailulle tullessaan oltava käytössään omat suu-nenäsuojaimet.

Tapaamisissa tulee välttää lähikontaktia, kuten kättelyä tai halaamista. Henkilöstö antaa tarvittaessa lisäohjeet vierailua koskevissa kysymyksissä.

Henkilökohtainen avustaja on verrattavissa työntekijään ja hän suojautuu avustustilanteissa henkilökunnan ohjeistusten mukaisesti.

Tarvittaessa henkilökunta ohjeistaa käsihygieniasta ja suu-nenäsuojaimen käytöstä sekä muista tarvittavista käytännöistä.

Luetuimmat